statistika_medunarodnog_dana_zimskog_bicikliranja_na_posao_4.2.2019.pngZagrepčani i Zagrepčanke i ove godine sudjeluju u Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao, a Zagreb je treći po broju prijava. Radi se o pohvalnoj inicijativi pokrenutoj 2013. u Kanadi kao prijateljsko natjecanje među gradovima i zemljama svijeta. "Trenutačno je Zagreb na 3. mjestu, a odmah iza nas je Varaždin! Pozivamo građane i građanke da se registriraju i dalje", poruka je iz Sindikata biciklista.

Zagreb je pobijedio tri uzastopne godine, zbog brojnosti onih koji su se obvezali da će barem taj dan koristiti bicikl na putu do posla, dok je 2018. godine vodstvo preuzeo Novi Sad. U Sindikatu biciklista smatraju kako ni Zagrepčanima ni Varaždincima nije potreban poseban dan da se sjedne na bicikl na putu do posla i u zimskim mjesecima, no svejedno ponovno pozivaju građane i građanke iz cijele Hrvatske da se registriraju i sudjeluju u ovom događanju.Prednosti bicikliranja na posao su mnogobrojne: štedimo novac, ne gubimo vrijeme u gužvama i tražeći parking, razbudimo se i efikasniji smo na poslu, a zbog fizičke aktivnosti manje je i bolovanja

Vrijeme će biti izuzetno povoljno, za razliku od minusa u proteklim godinama pa se iz Sindikata bicilklista nadaju kako će u petak 8. veljače (Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao) sresti mnoštvo sugrađana na biciklima.

"U petak ujutro ćemo na tajnoj lokaciji u gradu dijeliti biciklistički doručak kao poticaj i zahvalu onima koji automobile ostavljaju kod kuće i time smanjuju nesnosne gužve u prometu i zagađenje zraka", dodaju. Podsjećaju i na zakonsku obvezu nošenja svjetala na biciklu.

Prednosti bicikliranja na posao su mnogobrojne: štedimo novac, ne gubimo vrijeme u gužvama i tražeći parking, razbudimo se i efikasniji smo na poslu, a zbog fizičke aktivnosti manje je i bolovanja. Time je bicikliranje povoljno za zaposlenike, ali i za njihove poslodavce. U nekim europskim gradovima, naime, poslodavci svoje zaposlenike potiču na vožnju biciklom tako da im se nude razni poticaji, nerijetko i novčani. "Nadamo se da će i kod nas sve više poslodavaca prepoznati ove prednosti i da će početi poticati ovo društveno (i okolišno) odgovorno ponašanje", zaključili su iz Sinidikata biciklista.

Za više informacija o Međunarodnom danu zimskog bicikliranja na posao pratite Facebook profil Sindikata biciklista. Možete se još uvijek obvezati da ćete koristiti bicikl na putu do posla, do kraja dana 8. veljače - registracijom ovdje. Potaknite svoje kolege, prijatelje i obitelj te, barem taj jedan dan, koristite bicikl kao prijevozno sredstvo na putu do posla!

Ključne riječi: biciklizam, zagreb, Sindikat biciklista
<
Vezane vijesti