Foto: Vlada Foto: Vlada Inicijativa mladih za ljudska prava uputila je danas pismo predsjedniku Europske pučke stranke (EPP) Josephu Daulu u kojem je upozorila na ugrozu vrijednosti ljudskih prava i prava nacionalnih manjina te netrpeljivost temeljem nacionalne pripadnosti koju su izrazili članovi kninskog HDZ-a, potpisnici protestnog pisma koje je upućeno Nacionalnom vijeću stranke članice EPP-a. Iz Inicijative mladih također su pozvali premijera Plenkovića da u što kraćem roku pokrene postupak isključivanja potpisnika pisma iz stranke.

Članovi HDZ-a u pismu upozoravaju da nacionalno vijeće još jednom preispita odluku ŽO HDZ-a o raspuštanju organizacije u Kninu u svjetlu sve većeg iseljavanja tamošnjih Hrvata, čime "će se omogućiti povratak Srba u Knin, te ćemo se opet vratiti na početak i uništiti san dr. Franje Tuđmana koji je s razlogom raselio ova područja"      

 Članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali "povratak Srba u grad" čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Republike Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima RH te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društvaPotpisnici su u pismu direktno i jasno zagovarali nastavljanje nasilnog djelovanja političkog vodstva RH iz 90-ih godina, odnosno raseljavanja građana srpske nacionalnosti i sprječavanje njihova povratka, a o čemu govore i nalazi Međunarodnog suda pravde u presudi iz 2015. godine: "najviše hrvatske političke i vojne vlasti bile su svjesne da će Operacija Oluja izazvati masovni egzodus srpskog stanovništva; u izvjesnoj mjeri, oni su vojno planiranje i zasnovali na tom egzodusu koji su smatrali ne samo vjerojatnim već i poželjnim".

Navedeni članovi HDZ-a su kao suvremenu političku platformu promovirali diskriminatorne mjere koje su doprinijele odlasku i sprječavale povratak građana u Knin i ostale dijelove Hrvatske što smatramo nedopustivim u današnjoj političkoj retorici ili provedbi.

Osim toga, ovom rečenicom članovi HDZ-a su negativno okarakterizirali "povratak Srba u grad" čime su obezvrijedili pretpostavke za ostvarivanje jednakih mogućnosti kretanja i boravišta svih građana Republike Hrvatske zajamčenih Ustavom i zakonima RH te su uvrijedili svoje sugrađane srpske nacionalnosti negirajući njihovo pravo da budu ravnopravni članovi našeg društva.

Zbog svega navedenog pozivamo predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da stane na kraj promoviranju protudemokratskih političkih ciljeva u vlastitoj stranci poput diskriminacije i nasilja temeljem nacionalne pripadnosti te da zaštiti temeljne vrijednosti ljudskih prava i sloboda izražene u zakonima i Ustavu RH. Nadamo se da će u što kraćem roku pokrenuti postupak isključivanja potpisnika ovog pisma iz stranke.

Ključne riječi: HDZ, knin, Andrej Plenković
<
Vezane vijesti