H-Alter
 Talijanska Wikipedia je u sredu blokirala svoj sadržaj u znak protesta zbog pripreme zakona o privatnosti kojim će se zabraniti objava transkripata policijskih prisluškivanja i omogućiti tuženje blogera i sajtova

Wikipedia na italijanskom jeziku je u sredu blokirala ceo svoj sadržaj u znak protesta zbog pripreme zakona o privatnosti kojim će biti zabranjeno objavljivanje transkripata policijskih prisluškivanja i omogućeno svakom da tuži i traži odštetu ljudi koji stoje iza blogova i sajtova.

Ovaj zakon, koji je počeo svoj put kroz parlament ove nedelje, uključuje klauzulu koja stavlja blogove u istu ravan sa zvaničnim sajtovima. On predviđa da svako ko oseti "da mu je narušen ugled" pisanjem na nekom blogu ima pravo na odgovor bez obraćanja sudu ili nekoj drugoj instanci. Blogerima se daje samo 48 sati da odgovore na zahtev a ukoliko to odbiju očekuju ih drakonske.

Tim povodom su se u sredu okupili demonstranti sa trakama preko usta ispred italijanskog parlamenta u Rimu. U isto vreme u zgradi je počela debata o zakonu koji će limitirati prava listova i sajtova u slučaju objavljivanja transkripata policijskih prisluškivanja i drugog tajnog materijala.

Wikipedia na italijanskom jeziku je saopštila da će domen www.wikipedia.it biti za stalno stavljen van funkcije ukoliko zakon prođe glasanje u parlamentu. U otvorenom pismu italijanskim čitaocima Wikipedia je saopštila: "Obaveza objavljivanja ispravki na našem sajtu bez prava da se diskutuju ili provere tvrdnje je neprihvatljiva restrikcija slobode i nezavisnosti sajta Wikipedia", kaže se.

"Stubovi od kojih je Wikipedia sazdana, neutralnost, sloboda i verifikacija sadržaja, su verovatno veoma ugroženi u Italiji", dodaje se u pismu korisnicima koje je postavljeno na blokiranoj italijanskoj verziji sajta.

Ukoliko zloglasni zakon poznat pod nazivom "DDL intercettazioni" stupi na snagu, predviđa se da ako nakon 48 sati vlasnik sajta ili bloga ne odgovori na pritužbe ili ne ukloni " sporni" materijal, tada se suočava sa kaznom koja ide i preko 12.000 evra. Takođe, i novinari se za objavljivanje transkripata suočavaju sa jednomesečnim zatovorom ili kaznom od 10.000 dok izdavačima preti globa od čak 300.000 evra.

Oni koji novinarima predaju tajne podatke mogu biti osuđeni na šest godina zatvora, po ovom zakonu, koji takođe limitira upotrebu transkripata policijskih prisluškivanja u slučajevima u kojima je zaprećena kazna do šest godina zatvora.

, koji se suočava sa sve većim brojem posramljujućih detalja iz krivičnih istrage koja se vodi protiv njega zbog podvođenje maloletnica i korupcije, kaže da je zakon neophodan kako bi se zaštitila privatnost građana.

berlusconi.jpg

Prošlog meseca, mediji su opširno prenosili delove izveštaja tužilaštva o istrazi biznismena koji je dovodio prostitutke do brojnih Berluskonijevih vila i kuća. Izveštaj sadrži i transkripte u kojima premijer diskutuje o kvalitetu i kvantitetu žena i navodi da je imao seks sa sedam žena tokom jedne noći.

Mediji su takođe preneli njegove razgovore u kojima je navodio da želi da napusti Italiju kao i grube uvrede kojima je opisao nemačku kancelaru Angelu Merkel.

Ključne riječi: Italija, sloboda govora, wikipedia
<
Vezane vijesti