Ilustracija: Pixabay<br>Ilustracija: Pixabay
Šok trauma utječe na sve nas. Kako i gdje dobiti psihološku pomoć? Od potresa do izolacije i gubitaka prouzročenih i Covid-19 i potresima, suočeni smo s velikim izazovima za mentalno zdravlje. Šok trauma utječe na sve i krajnje je vrijeme da se destigimizira traženje psihološke pomoći. Donosimo vodič mogućnosti za besplatnu psihološku podršku koji se trenutno nude pogođenima potresom, Covidom, ali i trajnih linija za podršku.

Društvo psihologa SMŽ pruža pomoć stradalima u potresu 

U situaciji katastrofalnog potresa u Petrinji i Sisačko- moslavačkoj županiji, Društvo psihologa SMŽ organiziralo je psihološku pomoć stradalima.

DP SMŽ objavljuje savjete koji bi mogli koristiti u što lakšem nošenju s trenutnom situacijom, a stradalnicima koji osjećaju potrebu razgovarati s nekim, na raspolaganju su psihologinje na broju 0912065930 cijeli dan i na broju 0922023479 (od 16 do 18).

Također su dostupni stručnjaci u Zavodu za javno zdravstvo, Odsjek za mentalno zdravlje. Možete ih dobiti na broj telefona 044 567 161, od 7 do 15.

Ukoliko se želite javiti anonimno to možete učiniti na mail psihologijasmz@gmail.com

Inicijativa Niste sami pruža kratkotrajnu psihosocijalnu podršku

“Ako ste potreseni i u strahu, ne morate kroz to prolaziti sami”, navode iz inicijative Niste sami. Riječ je o grupi volontera/ki iz više psihoterapijskih pravaca priznatih od Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske koji su se okupili u nastojanju da građanima olakšaju nošenje s izolacijom, usamljenosti, anksioznosti i strahovima koji se javljaju u ovom izazovnom razdoblju.

Svaki volonter/ka pruža individualnu besplatnu psihosocijalnu podršku u trajanju od 30-45min. Zamišljeno je da se s jednom osobom odrade maksimalno dva susreta. Prema procjeni volontera/ke i u dogovoru s vama to može biti i samo jedan susret.

Napominju da njihove usluge nisu zamjena za psihoterapiju, već kratkotrajna psihosocijalna podrška u izazovnim trenucima. Prijavite se putem obrasca: https://nistesami.online/

HZJZ: Besplatni brojevi telefona za psihološku pomoć vezano uz potres i koronavirus

Na navedenim brojevima telefona dežuraju stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

telefoni_za_psiholosku_pomoc.jpg

Besplatni broj Crvenog križa

"Razoran potres s epicentrom nedaleko od Petrinje osjetio se u cijeloj Hrvatskoj. Brojni građani, ne samo oni u najviše pogođenim područjima, zabrinuti su i uznemireni. Svi kojima su potrebne informacije, dostava lijekova ili psihosocijalna podrška kako bi lakše prebrodili traumatičnu situaciju 24 sata dnevno mogu nazvati besplatan telefonski broj 0800 11 88 na kojemu građanima na raspolaganju stoje educirani volonteri Crvenog križa", kažu iz Crvenog križa.

Timovi za psihosocijalnu podršku aktivni su i na terenu gdje pomažu stanovništvu stradalom u potresu. Također, imate li informaciju da je nekom pomoć potrebna, javite im na isti broj.

Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska komora psihologa pomažu pogođenima koronavirusom

Od ponedjeljka do petka od 10 do 18 sati članovi Hrvatskog psihološkog društva i Hrvatske komore psihologe pružaju pomoć vezano uz koronu, kao i savjetovanje za mlade.

mreza_telefonskih_linija_hpk_i_hpd_copy16635.jpg
telefoni_mladi_sdudm.jpg

Gestalt terapeutkinje nude besplatnu psihološku pomoć

Gestalt terapeutkinje Ana Sambolek i Ljiljana Josipović nude besplatnu psihološku pomoć kao gestalt psihoterapeuti "ljudima koji se osjećaju potreseno iznutra i teško se nose ovih dana sa strahom, neizvjesnošću, bolom..."

Kontaktirajte ih na sljedeće brojeve:
Ana Sambolek 0998066818
Ljiljana Josipović 0913945391

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida djeluje pri KBC Zagreb

U sklopu Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu djeluje Centar za krizna stanja i prevenciju suicida gdje se može doći bez najave (Kišpatićeva 12, Zagreb) i uputnice između 8 i 20 sati ili nazvati telefonom 01 2376 470 od 0 do 24 sata.

Telefon za psihološku pomoć Psihološkog centra TESA

Neovisno o aktualnim traumatskim događajima, psihološko savjetovanje dostupno je i na TESA-inom Telefonu za psihološku pomoć (01 48 28 888) svakog radnog dana od 10 – 22h.

U to je vrijeme uz liniju dežuran stručnjak – psiholog, dodatno educiran u psihološkom savjetovanju. Ovo je temeljna usluga Psihološkog centra TESA putem koje već od 1991. pružaju pomoć svim potrebitim građanima.

Telefon za psihološku pomoć zovu osobe različite životne dobi, te s različitim problemima (depresivnost, anksioznost, konflikti, stres, narušeni odnosi, problemi komunikacije, roditeljstvo, partnerski odnosi, razvojne krize i dileme, nisko samopoštovanje, suočavanje s kroničnim zdravstvenim problemima, nošenje s promjenama, suicidalni, zlostavljani…) Svaki je problem bitan – jer osobi stvara uznemirenost, remeti njeno funkcioniranje i ona se ne uspijeva sama nositi s njime, ističu.

Psihološko telefonsko savjetovanje je besplatno. Cijene impulsa su po uobičajenoj tarifi gradskih poziva.

"Ukoliko trebate psihološko savjetovanje – nazovite nas i kroz razgovor s psihologom ćete zasigurno osjetiti emocionalno rasterećenje, te ćete jasnije vidite problem i otkriti djelotvornije načine suočavanja. Ili jednostavno doživjeti razumijevanje i dobro slušanje koje će vam pomoći da se osjećate bolje i ohrabrite za uvođenje pozitivnih promjena u svoj život", poručuju iz TESA-e.

Ukoliko trebate PSIHOLOŠKO SAVJETOVANJE UŽIVO možete se preko telefona naručiti, kao i putem interneta na psiho.centar@tesa.hr. Nalaze se u Zagrebu.

Savjetovanje uživo radi 20-tak TESA-inih psihologa s dodatnim savjetodavnim i psihoterapijskim edukacijama (gestalt psihoterapija, KBT-kognitivno bihevioralna terapija, realitetna terapija, kibernetika, obiteljska i partnerska terapija, psihodrama…) tako da će prema opisu problema pronaći za vas najprikladnijeg savjetovatelja. Za dolazak na savjetovanje uživo je nužna prethodna najava, odnosno dogovor termina sa savjetovateljem.

tel_pshi_pomoc.jpg

Tu je uvijek i Plavi telefon

Educirani i supervizirani volonteri Plavog telefona pružaju telefonsko savjetovanje svaki radni dan od 9 do 21 sat na broju 01/48 33 888. Savjetovanje je otvoreno za djecu, mlade i odrasle. Od nedavno nude i savjetovanje putem WhatsApp mobilne aplikacije. Korisnici mogu pristupiti WhatsApp savjetovanju slanjem poruke na broj +385 (1) 4833 888 koji je isti kao i broj telefona Linije pomoći ili skeniranjem QR koda koji je dostupan na njihovoj web stranici.

Savjetovalište za promicanje mentalnog zdravlja u Zagrebu

U Savjetovalištu građani mogu dobiti uslugu psihoedukacije, psihološke prve pomoći, kratke savjetodavne intervencije, procjenu rizika te izradu plana upućivanja na daljnji tretman. Korisnici Savjetovališta ostaju anonimni, a sve su usluge besplatne.

Radno vrijeme je srijedom od 15 do 19 h na adresi Rockefellerova 12, Zagreb.

Telefon: 01 4863 363

savjetovalista@hzjz.hr

Studentsko savjetovalište u Zadru - psihosocijalna podrška u izazovnim trenucima.

Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru pridružilo se pružanju kratkotrajne psihosocijalne podrške u izazovnim trenucima.

"Ukoliko ste student/ica Sveučilišta u Zadru ili s područja Sisačko-moslavačke županije te ako osjećate da trebate individualnu psihološku pomoć tu smo za vas. Za početak vam nudimo jedan do dva individualna termina (telefonskim putem ili preko video poziva). Potrebno se prijaviti telefonski na kontakt broj 0800/200-199 ili 023/200-820 radnim danom između 9 i 13 sati ili poslati mail s upitom na savjetovaliste@unizd.hr. Po zaprimanju prijave dodijelit će vam se savjetovateljica s kojom ćete dogovarati termin sukladno zajedničkim mogućnostima", poručuju.

potres_djeca.jpg

Preuzmite publikaciju: Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa

Iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba izdali su vrlo aktualnu i korisnu publikaciju koju možete besplatno preuzeti. "Javljaju nam se roditelji iz svih dijelova Hrvatske zabrinuti za svoju djecu, tražeći savjete o tome kako se postaviti, kako objasniti djeci što se događa i pružiti im podršku. Zato smo izradili publikaciju “Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa” za koju se nadamo da će vam biti dobar prijatelj i suputnik na putu cijeljenja, oporavka i ponovne uspostave sigurnosti u životu vas i vaše obitelji", kažu iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Publikacija je interaktivna pa uz savjete o tome kako razgovarati s djecom i kako se ponašati u slučaju potresa, predlaže i aktivnosti s djecom, navode. 

Autori publikacije su psiholozi Poliklinike prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, Krešimir Prijatelj i Mia Roje Đapić.

Publikaciju preuzmite ovdje: https://bit.ly/3pFlGBC


 

<p class="MsoNormal">Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na
vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj
teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.<o:p></o:p></p>

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Ranjive na vidjelo" sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge za nezavisnu medijsku kulturu.

<
Vezane vijesti