"Današnje neprihvaćanje Izvješća pučke pravobraniteljice za 2015. godinu u Hrvatskom saboru politički je pritisak na neovisnost institucije. Tome u prilog govori i činjenica da su ga na nadležnim saborskim odborima svi zastupnici prihvatili jednoglasno. Podsjećam da njime, u više od 50 tematskih poglavlja, opisujemo stvarnost s kojom su suočeni naši građani", stoji u priopćenju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

U 2015. godini 92 tisuće umirovljenika primalo je mirovinu manju od 500 kuna, gotovo svaka peta mlada osoba bila je izvan sustava obrazovanja i sustava rada, a time i u ozbiljnom riziku od socijalne isključenosti.Dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila su posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna

Hrvatska je po broju oboljelih od melanoma u prosjeku EU, ali je smrtnost veća za 50 posto. Čak 12 tisuća branitelja je prošle godine podnijelo zahtjev za stambeno zbrinjavanje. Stanovnici ruralnih područja žive u selima bez struje, bez vode, bez autobusa ili s neprohodnim cestama. Neprihvatljiva i diskriminatorna retorika u javnom prostoru je i dalje snažno prisutna, a prava manjina doživljavaju se kao ugrožavanje većine.

Sve su to činjenice, ali danas se o njima u Saboru nije vodilo računa. Vidović tako sa žaljenjem ustvrđuje da su dva dana rasprave u polupraznoj sabornici bila posvećena gotovo isključivo ideološkim i vrijednosnim razlikama, a ne problemima koje sami građani prepoznaju kao važna i zbog kojih se pravobraniteljici pritužuju.

Rezultat glasovanja Vidović vidi kao potvrdu da treba i dalje nastaviti kritički zagovarati i predlagati sustavne promjene usmjerene prema boljoj zaštiti ljudskih prava građana i suzbijanju diskriminacije. Njihova radna, socijalna, ekonomska i druga prava se i dalje svakodnevno krše ili su ozbiljno ugrožena, dok diskriminacija iz godine u godinu predstavlja značajan problem.

"Nadamo se da 160 preporuka koje donosi Izvješće za 2015. godinu neće ostati mrtvo slovo na papiru, već da će ipak biti provedene, u cilju bolje zaštite ljudskih prava i snažnije borbe protiv diskriminacije u Hrvatskoj. Mi ćemo nastaviti pratiti njihovu provedbu i u isto vrijeme raditi na izazovima koji se nastavljaju i u 2016. godini", zaključak je pravobraniteljice.

Izvješće pučke pravobraniteljice možete pročitati ovdje.

<
Vezane vijesti