Dubrovniknet.hrDubrovniknet.hrInicijativa "Srđ je naš" planira podnijeti ustavnu tužbu kojom bi se zaštitila volja građana Dubrovnika izražena na referendumu. Potvrđeno je i da je dio građana okupljen oko inicijative formirao nezavisnu listu s kojom će izaći na predstojeće lokalne izbore

Danas su u Lazaretima, povodom referenduma o projektu na Srđu, konferenciju za medije održali članovi inicijative Srđ je naš. Aktivisti su još jedanput čestitali svim građanima koji su izrazili svoje mišljenje o projektu na Srđu, kako onima koji su protiv projekta tako i onima koji su podržali projekt.

"Ovo je veliki korak za demokratizaciju demokracije u Hrvatskoj. Kod 31 posto građana probudili smo vjeru da sami mogu odlučiti o projektu na Srđu i budućnosti Dubrovnika. Građani Dubrovnika jasno su na referendum iznijeli svoj stav o projektu na Srđu i Incijativa Srđ je naš učiniti će sve da se ta volja građana i provede. Dubrovnik se probudio te inspirirao građane i u ostataku Hrvatske da se aktivno uključe u upravljanje svojim lokalnim zajednicama te suprotstave špekulativnim i štetnim projektima", poručili su aktivisti.

"Iz ovog referenduma izlazimo osnaženi podrškom 85 posto građana koji su iznijeli svoj stav o projektu na Srđu, te povjerenjem mnogih građana koji su nesebičnim volonterskim doprinosom omogućili referendum. Ovime je Inicijativa Srđ je naš dobila punopravno pravo građanstva u društvenom životu Dubrovnika, a lokalna vlast snažni korektiv svom djelovanju. Slavljenje činjenice da jasno izražena volja građana nije pravno obvezujuća za Gradsko Vijeće najbolje govori o podcjenjivačkom odnosu ovog investitora prema građanima Dubrovnika. Na takav odnos ovog investitora prema građanima Dubrovnika Inicijativa Srđ je naš upozorava od samih početaka.

Srđ je naš će još odlučnije ustrajati na borbi protiv mnogih nezakonitosti na kojima se ovaj projekt temelji. Podsjećamo da trenutno imamo tri tužbe koji osporavaju zakonitost dokumenata na osnovu kojih se ovaj projekt planira realizirati. Srđ je naš planira podnijeti i ustavnu tužbu kojom bi se zaštitila nedvosmisleno izražena i ustavno valjana volja građana Dubrovnika na ovom referendumu", stoji u priopćenju Inicijative.

Na konferenciji je potvrđeno da je dio građana okupljen oko Inicijative Srđ je naš formirao nezavisnu listu s kojom će izaći na predstojeće lokalne izbore. Đuro Capor, koordinator inicijative čije se ime neće naći na listi, u razgovoru za H-Alter potvrdio je da će nositelj liste za Gradsko vijeće biti Igor Miošić. "Novisno o listi, Inicijativa Srđ je naš nastavit će djelovati i to snažnije nego ikad", rekao je Capor te dodao da će ostala imena s nezavisne liste biti predstavljena za nekoliko dana.

Ključne riječi: Srđ je naš, Srđ
<
Vezane vijesti