"Hvatam dobar val", naspram "Bježim prema boljem životu" (Foto: Luca Gefaller)"Hvatam dobar val", naspram "Bježim prema boljem životu" (Foto: Luca Gefaller)Iako ga iz Vlade u Parizu neprestano krizitiraju, Jean-René Etchegaray, gradonačelnik gradića Bayonnea, smještenog na granici sa Španjolskom, kaže da se neće pokolebati. Njegov grad nastavit će štititi migrante koji prelaze španjolsku granicu u Francusku i pružati im utočište. "Vidio sam da se granice zatvaraju, ali što se mene tiče, postoje neka temeljna prava koja se ne mogu gaziti", kaže Etchegaray, prozivajući se i na Bayonneovu baštinu kao utočišta za Židove i kao rodno mjesto velikog židovskog pravnika Renéa Cassina, koji je pomogao izraditi Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

U gradiću Bayonne u Baskiji, u podnožju Pirineja, francuska policija različitim, veoma problematičnim metodama, nastoji zaustaviti sve veći prolazak migranata i izbjeglica, koji preko planina koje dijele Francusku i Španjolsku, pokušavaju proći dalje prema Francuskoj.

Budući da je Italija gotovo u potpunosti zatvorila svoje granice za migrante i izbjeglice, a Francuska pokušala zatvoriti svoju granicu migrantima koji dolaze iz Italije, Španjolska je postala glavni ulaz u Europu za migrante iz Afrike. Mnogi na svome putu dalje iz Španjolske prolaze upravo kroz Bayonne, u kojem im gradonačelnik poručuje da su dobrodošli i imaju pravo na sklonište, topli obrok i krov nad glavom.

Etchegarayevo stajalište dovodi ga u kontinuirani rat s vladom predsjednika Emmanuela Macrona, ali poručuje kako od svoje politike neće odustati. Ističe kako se radi o pitanju nužnosti (i) humanosti. Više pročitajte ovdje.

<
Vezane vijesti