down.jpgCentar za mirovne studije osuđuje postupke ukidanja invalidnina za djecu s Downovim sindromom i slučajeve "rezanja" ostalih socijalnih naknada za najugroženije članove društva. Još prilikom donošenja proračuna, CMS je upozoravao da su rezovi vidljivi upravo na ulaganjima u ljude: obrazovanju i socijali. "Iako su vladajući opovrgavali te navode sada se vidi da je jedina politika Vlade u pogledu rezanja vanjskog duga socijalizacija troška duga i to na najpotrebitijima te rasprodaja imovine umjesto unapređenja upravljanja državnom imovinom", ističu iz CMS-a.

Iz CMS-a ističu kako su osim obrazovanja i socijalnih davanja, radikalno srezana i sredstva Hrvatske lutrije namijenjena razvoju civilnog CMS poziva Vladu da zaštiti stečena prava i socijalna davanja najugroženijih društvenih skupina te da u skladu sa svojom proklamiranom pronatalitetnom politikom prestane "štedjeti" na djecidruštva, a koja su u velikom dijelu upravo služila financiranju socijalnih usluga ranjivim skupinama poput djece s invaliditetom, siromašnima, starijim osobama.

"Ovaj primjer rezanja invalidnina pokazuje da to nije bila namjera nego da se radilo isključivo o pokušaju financijskog uništavanja organizacija civilnog društva kako bi se otupila oštrica kritike prema politikama političkih stranaka u parlamentu i vladajuće koalicije. Istovremeno, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić umjesto da pronalazi načine da zaštiti korisnike svog resora, bavi se definiranjem 'prirodnih i pravih' obitelji nasuprot LGBTI obiteljima te osudama feminizma. Ako želi pomoći obiteljima i kvaliteti obiteljskog života, ministrica Juretić trebala bi se baviti konkretnim pitanjima pomoći najugroženijima i osiguranjem sredstava za socijalne naknade", stoji u priopćenju CMS-a.

CMS poziva Vladu da zaštiti stečena prava i socijalna davanja najugroženijih društvenih skupina te da u skladu sa svojom proklamiranom pronatalitetnom politikom prestane "štedjeti" na djeci, osobama s invaliditetom, bolesnima i drugim ranjivim skupinama te da okrene "škare" prema svojim proračunskim stavkama. 

<
Vezane vijesti