H-Alter
Foto: HRTFoto: HRTUkidanje Montiranog procesa primjer je nedopustivog političkog pritiska na javni servis kojem se treba hitno oduprijeti, priopćile su organizacije civilnog društva i od nadležnih tijela zatražile zauzimanje stava o ukidanju emisije na HRT-u.

"Ova dalekosežna odluka dovodi u pitanje slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u i dvostruko je problematična: u nejasnim temeljima za optužbu o širenju netrpeljivosti i u nejasnim ovlastima i odgovornostima tijela koje je donijelo odluku", stoji u priopćenju kojeg potpisuju Hrvatsko novinarsko društvo, Građanski odbor za ljudska prava, Antifašistička liga, Domino te organizacije uključene u Platformu 112.

Uzimajući u obzir sve navedeno u priloženim otvorenim pismima, organizacije traže da:Bez jasnog objašnjenja što je problematično u konceptu konkretne emisije, HRT uvodi arbitrarnost u procese donošenja odluka čime dovodi u pitanje vjerodostojnost HRT-a kao informativnog medija, neophodnog za održavanje i razvoj demokratske političke kulture temeljene na pluralizmu slobodnih mišljenja

  • Programsko vijeće HRT-a raspravi i očituje se o utemeljenju i poštivanju procedura pri donošenju odluke o neemitiranju emisije i daljnjeg snimanja serijala te posljedica na slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u,
  • Vijeće za elektroničke medije obavi nadzor provedbe obveza koje čine sadržaj javnih usluga HRT-a,
  • saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održi javno saslušanje v.d. ravnatelja HRT-a kako bi objasnio konkretnu argumentaciju koja stoji iza odluke "programskog kolegija", kao i proceduru po kojoj je takva odluka donesena,
  • saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije zaštiti slobodu izražavanja i osudi cenzuru koja se krije iza arbitrarne definicije "zloupotrebe teme satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti" na javnom medijskom servisu.

Otvoreno pismo upućeno regulatorima prenosimo u cijelosti.

Poštovane i poštovani,

imajući na umu aktualni društveni i politički kontekst u kojem se relativiziraju govor mržnje i raspirivanje netrpeljivosti, pozivamo Vas da iskažete stručno mišljenje o posljednjem slučaju – odustajanju od emitiranja emisije i otkazivanju ostatka satiričnog serijala Montirani proces na Hrvatskoj radioteleviziji, najznačajnijem medijskom servisu u Republici Hrvatskoj čijem financiranju direktno doprinose građani i građanke. Ova dalekosežna odluka dovodi u pitanje slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u i dvostruko je problematična: u nejasnim temeljima za optužbu o širenju netrpeljivosti i u nejasnim ovlastima i odgovornostima tijela koje je donijelo odluku.

Emisija Montirani proces proizvedena je i emitirana u skladu s obavezom HRT-a da osigura najmanje 15 posto svog godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnog proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena na hrvatskom jeziku, u skladu sa Zakonom o HRT-u (čl. 9. i 11.), Općim uvjetima poslovanja HRT-a o mjerilima i postupku odabira programa od neovisnih izvođača, Statutom HRT-a (čl. 15. i čl. 11., st. 1.), izravno upućenim Pozivom za dostavu ponude točno određenog sadržaja i provedenog pregovaračkog postupka te Odlukom o prihvatu ponude za nabavu programa (8. prosinca 2015.).

U nedostatku vlastite argumentacije, zaključak HRT-a da je sporni sadržaj scenarija "u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima" i da je satira "zloupotrebljena" radi "raspirivanja" vjerske i nacionalne netolerancije - svodi se na isprazno etiketiranje i manipuliranje političkom satirom, a time i relativizaciju opasnosti od političke zbilje u kojoj tu vrstu netrpeljivosti šire neke od vodećih političkih figuraNakon emitiranja prvih šest epizoda Montiranog procesa nedjeljom u 21i 30 sati na HTV1, u srijedu 16. ožujka HRT objavljuje ukidanje emisije od nedjelje 20. ožujka zbog navodne "neprimjerenosti" i "uvredljivosti" scenarija, no bez argumentacije, tj. navođenja konkretnih navodno spornih scena, dijaloga ili citata i objašnjenja njihove neprihvatljivosti. Slijedi tekst priopćenja:

"HRT prestaje prikazivati emisiju Montirani proces

Zagreb, 16. ožujka 2016. – Hrvatska radiotelevizija donijela je na svojemu programskom kolegiju odluku da se u nedjelju 20. ožujka 2016. godine neće emitirati emisija Montirani proces, a neće se nastaviti ni snimanje preostalih nekoliko nastavaka predviđenih potpisanim ugovorom. Programsko vodstvo HRT-a svoju odluku temelji na činjenici da se u jednome dijelu scenarija spominje sadržaj koji je neprimjeren emitiranju na Hrvatskoj radioteleviziji i potpuno je u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima Hrvatske radiotelevizije te smatra da je zloupotrebljena tema satirične emisije za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti.

Programsko vodstvo HRT-a svoju je odluku donijelo u skladu sa Zakonom o HRT-u i Ugovorom između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske te je uvjereno da bi svaki javni medijski servis u svijetu takav sadržaj ocijenio neprimjerenim i uvredljivim te ga odbacio.“

Nešto preciznije pojašnjenje porijekla odluke dao je Jozo Barišić, vršitelj dužnosti ravnatelja Programa HRT-a, u intervjuu Jutarnjem listu 20. ožujka.

"Urednica je odbila autorizaciju scenarija jer je jedan skeč nosio naslov Židovi će sravniti cijeli svijet."

No, tu je izjavu demantirao sudionik spornog skeča - Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, na T-portalu 22. ožujka. 

"To je lov na vještice i nema veze s antisemitizmom. Zna se što je skeč. Prvo pitanje koje mi je bilo postavljeno bilo je upravo u vezi antisemitizma. Kako netko uopće može pomisliti da bih ja sudjelovao u tom intervjuu da je pitanje bilo antisemitsko? Vidio sam cijelu epizodu i sve je bilo u redu."

U nedostatku vlastite argumentacije, zaključak HRT-a da je sporni sadržaj scenarija "u suprotnosti s misijom, vrijednostima i načelima" i da je Odluka o ukidanju Montiranog procesa dovodi u pitanje slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u i dvostruko je problematična: u nejasnim temeljima za optužbu o širenju netrpeljivosti i u nejasnim ovlastima i odgovornostima tijela koje je donijelo odlukusatira "zloupotrebljena" radi "raspirivanja"vjerske i nacionalne netolerancije - svodi se na isprazno etiketiranje i manipuliranje političkom satirom, a time i relativizaciju opasnosti od političke zbilje u kojoj tu vrstu netrpeljivosti šire neke od vodećih političkih figura.

Nadalje, neovisno o još nenapisanim scenarijima, HRT je donio odluku kojom u potpunosti prestaje emitiranje preostalih ugovorenih emisija Montiranog procesa bez objašnjenja na čemu temelji ocjenu da je emisija zloupotrebljena "za raspirivanje vjerske, nacionalne i druge netrpeljivosti", tj. što smatra problematičnim u konceptu ove satirične emisije. Bez jasnog objašnjenja što je problematično u konceptu konkretne emisije, HRT uvodi arbitrarnost u procese donošenja odluka čime dovodi u pitanje vjerodostojnost HRT-a kao informativnog medija, neophodnog za održavanje i razvoj demokratske političke kulture temeljene na pluralizmu slobodnih mišljenja.

K tome, odluku o neemitiranju emisije Montirani proces donio je "programski kolegij", tj. "programsko vodstvo" čije osnivanje, način rada te ovlasti nisu predviđene Zakonom o HRT-u, Ugovorom između HRT-a i Vlade RH, Statutom HRT-a ni Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu HRT-a. Pri tome treba imati na umu da su glavni urednici pojedinih kanala HTV-a tek u funkciji v.d, odnosno da bi kao takvi trebali najprije voditi računa o "hladnom pogonu" do izbora trajnih kadrova koji su prošli propisanu proceduru.

Imajući na umu sve navedeno, pozivamo Vijeće za elektroničke medije da, sukladno Zakonu o HRT-u i Ugovoru između HRT-a i Vlade RH, obavi nadzor provedbe obveza koje čine sadržaj javnih usluga HRT-a. Istovremeno, pozivamo Programsko vijeće HRT-a da raspravi i očituje se o utemeljenju i poštivanju procedura pri donošenju odluke o neemitiranju emisije i daljnjeg snimanja serijala te posljedica na slobodu izražavanja i umjetničke slobode na HRT-u. K tome, tražimo da Nadzorni odbor HRT-a ispita proceduralnu ispravnost i zakonitost svih kadrovskih smjena i promjena koje su poduzete nakon razrješenja prethodnog glavnog ravnatelja HRT-a i imenovanja v.d. glavnog ravnatelja.

<
Vezane vijesti