H-Alter
Foto: FacebookFoto: FacebookInicijativa Ujedinjeni protiv fašizma poziva sve građane i građanke Zagreba da u subotu, u 12 sati, na Trgu bana Jelačića (kod Manduševca) dignu svoj glas protiv snaga mržnje i za Hrvatsku tolerancije i solidarnosti.

Zagrepčani i Zagrepčanke,

Pozivamo vas, jer smo ponovo svjedoci buđenja radikalnog nacionalizma, čiji glasnogovornici rade sve što je u njihovoj moći kako bi društvu kao jedinu pravu mjeru domoljublja nametnuli svoje nakaradne vrijednosti. Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju. Ovim društvenim snagama, koje Hrvatsku guraju u nove oblike fašizma, izuzetno pogoduju pogubne posljedice tranzicije obilježene pljačkom društvenih dobara te aktualna ekonomska kriza, koja rezultira sve većim siromaštvom i sveprisutnim osjećajem beznađa. Ali i mi, neki drugi i drugačiji, živimo tu istu društvenu stvarnost.

U okolnostima općeg nezadovoljstva, kao i nemoći, odnosno nesposobnosti i nezainteresiranosti državnih institucija da spriječe i suzbiju nedemokratske društvene pojave, niti najmanje nas ne čudi činjenica da optuženi ratni zločinci raspisuju javne tjeralice za ljudima koji upozoravaju na pogubnost njihovog djelovanja, niti najmanje nas ne iznenađuje otvoreno i nekažnjeno promoviranje ustaštva, niti najmanje nas ne zatiče činjenica da se eklatantni govor mržnje bez ograda pripušta u najgledanije informativne i druge emisije javne i komercijalnih televizija.

U Hrvatskoj se danas nekažnjeno objavljuju antižidovski pamfleti i optužnice adresirane na cijele nacije. U takvoj Hrvatskoj moguće je i da jedna politička stranka, čiji predsjednik otvoreno promovira ustaštvo, najavljuje da će na Trgu bana Jelačića postrojiti svoju stranačku vojsku. Taj nevažni političar, njegova nevažna stranka i "stranačka vojska" nisu opasnost same po sebi. One su simptom bolesti mržnje, koja ovo društvo može unesrećiti za desetljeća koja dolaze.

CRNE VOJSKE NA TRGU BANA JELAČIĆA NEĆE SE POSTROJAVATI! IDEJE RADIKALNOG NACIONALIZMA I FAŠIZACIJA DRUŠTVA NEĆE PROĆI!

Ključne riječi: antifašizam, nacionalizam Mjesta: Grad Zagreb
<
Vezane vijesti