Foto: M.K.Foto: M.K.Greenpeace, Zelena Istra i Zelena akcija danas su zatražile transparentnost pregovora o termoelektrani Plomin C, tj. objavljivanje očekivane proizvodne i prodajne cijene električne energije kao i nadzor javnosti u HEP-ovim pregovorima s Marubenijem.

Zahtjev udruga je odgovor na HEP-ovo potpisivanje "sporazuma o ekskluzivnost" s tim ponuđačem dokazano umiješanim u korupcijske skandale u drugim državama.

"Budući da je Marubeni sada i službeno ekskluzivan partner, stvorene su pretpostavke za transparentnost pregovora o otkupnoj cijeni električne energije iz Plomina C. Ne želimo da hrvatski građani moraju plaćati skuplju struju zbog pregovora koji se vode iza zatvorenih vrata," izjavio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Udruge upozoravaju da je očekivana cijena proizvedene električne energije iz Plomina C veća od 70€/MWh, dok je cijena na europskom tržištu 30-45€/MWh. To znači da će, u slučaju nepovoljnog ugovora, razliku morati platiti građani.

U susjednoj Sloveniji Šoštanj 6, tek izgrađena termoelektrana na ugljen će poslovati s godišnjim gubicima od oko 80 milijuna eura godišnje, a početna cijena investicije od 602 milijuna eura se do danas udvostručila. Iz udruga upozoravaju da je do takve situacije došlo isključivo zbog netransparentnosti u pripremi projekta te su pozvali  HEP da objavi podatke o predviđenoj cijeni Plomina C kao i uvjete koji se nude Marubeniju. Naglašavaju da bi zbog netransparentnosti, u krajnjem slučaju, moglo doći do podizanja tužbi zbog korupcije i prijevare. 

"Sklapanje ovog sporazuma punih šest mjeseci nakon objave prve službene informacije kako je Marubeni preferirani ponuđač za Plomin C pokazuje da pregovori s ovom tvrtkom teku vrlo sporo, da se suočavaju s problemima te da skoro potpisivanje ugovora nije izgledno", zaključuju iz udruga.

<
Vezane vijesti