Foto: Eko KrkaFoto: Eko KrkaPrema studiji švicarskih znanstvenika objavljenoj početkom mjeseca u časopisu Science, sadnja biliijun novih stabala mogla bi nas zaštititi od katastrofalnih posljedica klimatskih promjena. Masovna sadnja novih stabala još uvijek nažalost nije dio hrvatske politike, drvo se izvozi kao sirovina, postojeće šume se devastiraju na razne načine. Zato je inicijativa koja dolazi iz Knina još više nešto što želimo podržati. Naime, iz udruge Eko Krka Knin svakoj kninskoj bebi pri rođenju poklone jednu sadnicu i to stabla autohtonih sorti kao što su smokve, šipak, agrumi ili masline.

Prema studiji švicarskih znanstvenika objavljenoj početkom mjeseca u časopisu Science, sadnja bilijun novih stabala mogla bi nas zaštititi od katastrofalnih posljedica klimatskih promjena. Za to je potrebna površina veličine Sjedinjenih Američkih Država, no znanstvenici tvrde da na planetu još ima više nego dovoljno mjesta za ovolik broj stabala.Osim lokalnih ciljeva zelenijeg Knina, u udruzi su svjesni i globalne važnosti sadnje stabala. Upravo je Knin ljeti često najtoplije mjesto u Hrvatskoj i njegovi stanovnici već osjećaju što znači kada temperatura kontinuirano prelazi 40C

Tijekom nekoliko desetljeća, ova bi nova stabla mogla upiti oko 830 milijardi tona ugljičnog dioksida iz atmosfere, slično količini koje su ljudske aktivnosti ispustile u posljednjih 25 godina, izračunali su.

Neke su države sadnju stabala već ugradile u svoje klimatske politike pa su tako škotske šumarije u lipnju objavile da je ta zemlja premašila svoje ciljeve sadnje za 2018. Pošumili su više od 11 tisuća hektara, dok je plan vlade bio 10 tisuća. Riječ je o više od 22 milijuna novih stabala. "Sadnja stabala je kritični doprinos globalnoj klimatskom izvanrednom stanju", istaknuli su škotski šumari.

Masovna sadnja novih stabala još uvijek nažalost nije dio hrvatske politike, drvo se izvozi kao sirovina, postojeće šume se devastiraju na razne načine, od primjera Marjana, preko Medvednice, do stabala u gradovima koja često padaju pod naletima raznih drugih interesa.

Zato je inicijativa koja dolazi iz Knina još više nešto što želimo podržati. Kninska Ekološka udruga Krka već je svoju ideju dijeljenja igračaka kroz Eko knjižnice igračaka proširila po više hrvatskih gradova, a sada su krenuli i s poticanjem sadnje stabala, inicijativa koja također zaslužuje da zaživi po cijeloj zemlji. Svakoj kninskoj bebi pri rođenju poklone jednu sadnicu i to stabla autohtonih sorti kao što su smokve, šipak, agrumi ili masline.Masovna sadnja novih stabala još uvijek nažalost nije dio hrvatske politike, drvo se izvozi kao sirovina, postojeće šume se devastiraju na razne načine, od primjera Marjana, preko Medvednice, do stabala u gradovima koja često padaju pod naletima raznih drugih interesa

"Knin ima zelenila, ali također nedovoljno. Nadamo se da ćemo kroz par godina moći reći da smo zadovoljni. Vjerujemo da svaki stanovnik na kugli zemaljskoj pa tako i članovi naše udruge moraju dati doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije. Projekt je ideja našeg predsjednika Srečka Kmetiča koji je posebno osjetljiv na prekomjernu sječu stabala i betonizaciju te je u nekoliko navrata spriječio sječu stabala u Kninu", ističe Inga Kukolj iz Eko Krke.

U sklopu projekta koji su nazvali Eko beba do kraja godine očekuju da će podijeliti oko 200 sadnica za koje su financijska sredstva osigurali kroz projekt koji financira Grad Knin. Uz sadnicu roditelji dobivaju i balavac s natpisom Eko beba, platnenu vrećicu i edukativnu brošuru o zaštiti okoliša.

"Sve svoje snage upotrijebit ćemo da se projekt nastavi i sljedeće godine, pregovarat ćemo s Gradom Kninom i drugim mogućim donatorima, kao što je Šibensko –kninska županija da se projekt proširi za početak na županiju i da inicijativa bude kontinuirano financirana. Radi o 20 tisuća kuna. Ta sredstva nisu velika uzevši u obzir korisnost", kaže Kukolj.U sklopu projekta koji su nazvali Eko beba do kraja godine očekuju da će podijeliti oko 200 sadnica za koje su financijska sredstva osigurali kroz projekt koji financira Grad Knin

Iako im se za sada nisu javljali iz drugih gradova, iz udruge se nadaju da hoće i da će se i ova inicijativa proširiti poput Hrvatskom pa i šire.

"Vrlo je lako uz malo sredstava i šarma prilagoditi ovu inicijativu i u drugim zajednicama", uvjerena je Kukolj koja ističe kako su roditelji oduševljeni i zahvalni te ih potiču da nastave s projektom.

Osim lokalnih ciljeva zelenijeg Knina, u udruzi su svjesni i globalne važnosti sadnje stabala. Upravo je Knin ljeti često najtoplije mjesto u Hrvatskoj i njegovi stanovnici već osjećaju što znači kada temperatura kontinuirano prelazi 40C."Vrlo je lako uz malo sredstava i šarma prilagoditi ovu inicijativu i u drugim zajednicama", uvjerena je Kukolj koja ističe kako su roditelji oduševljeni i zahvalni te ih potiču da nastave s projektom

"Istinski se nadamo i ovim putem molimo stanovnike naše planete da zasade barem po jedno stablo zajedno sa djecom jer će im osjećaj biti neprocjenjiv", kaže Kukolj. Ne namjeravaju stati samo na podjeli sadnica već žele i od Grada Knina pokušati dobiti zemljište na kojem će sve sadnice biti zasađene.

"Cilj nam je da nikne Eko - beba park! Moramo priznati da nam je jedan od motiva da se za Knin čuje u nekom pozitivnom kontekstu", zaključuje Kukolj ovu lijepu priču koja bi Knin uistinu mogla proslaviti kao što je ukidanje jednokratne plastike učinilo otok Zlarin.

Sadnica masline (Foto: Eko Krka) Sadnica masline (Foto: Eko Krka)
<
Vezane vijesti