ScreenshotScreenshotAkcija "Mjesečnica 28 dana aktivističko – umjetničke intervencije u javnom prostoru" u organizaciji građanskih aktivistica i aktivista iz Splita završena je jučer snimanjem najave za video performansa Strah od pletenja.

Priopćenje udruge Domine prenosimo u cijelosti:

Naziv simbolizira strah žena od povratka na vrijeme kad je prekid trudnoće bio ilegalan, a žene su ga izvodile, između ostalog i pletaćim iglama. Najava videa snimljena je simbolično, ispred splitskog rodilišta, kako bismo upozorile da je u toj zdravstvenoj javnoj ustanovi u Splitu ženama otežan i gotovo u potpunosti onemogućen medicinski zahvat prekida trudnoće. Od 23 ginekologa, 22 ih ne vrši pobačaj i poziva se a priziv savjesti u pružanju zdravstvene skrbi. Time se stvara nepostojeći institut kolektivnog priziva savjesti, a pobačaj je već ilegalan, premda zakonom zagarantiran.

Najava videa snimljena je simbolično, ispred splitskog rodilišta, kako bismo upozorile da je u toj zdravstvenoj javnoj ustanovi u Splitu ženama otežan i gotovo u potpunosti onemogućen medicinski zahvat prekida trudnoće.

Mjesec aktivizma u borbi za poštivanje i zaštitu spolnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena započele smo simboličnim puštanjem kondoma u zrak ispred HNK, na trgu Gaje Bulata, akcijom Kondomi lete u nebo, 23. travnja ove godine, čime smo željeli upozoriti na važnost prevencije i spolnog odgoja u školama kao preduvjeta za spolno odgovorno ponašanje mladih. U okviru akcije je održana tribina Teorija roda na udaru katoličke ideologije s ciljem razotkrivanja pojma rodne ideologije kao sredstva napada na prava žena i LGBTI osoba. Potom smo održale radionicu Libido – ženska seksualnost na kojoj je razmatrana ženska seksualnost kao izvor ženske moći, osobito u kontekstu feminističkog aktivizma i politike. Od 13. do 20. svibnja provodile smo akciju Tjedan 99 crvenih intervencija. 99 intervencija kao 99 godina ženskog pokreta u Splitu. Na vješalicama od žice, koje su nekad ženama služile za vršenje pobačaja izvješene su poruke koje upozoravaju na važnost poštivanja prava žena na besplatan, siguran i dostupan pobačaj i našu spremnost da svoja prava obranimo.

Na kraju još jednom želimo podsjetiti da su žene nositeljice života! Žene su život! One su te koje jedine mogu odlučivati o tome hoće li i kada rađati djecu. Prava žena su univerzalna i ne mogu i ne smiju biti podređena obitelji niti opterećena religijskim i kulturološkim vrijednostima. Žene su se za svoja prava izborile i ne pristaju na povratak 100 godina unatrag! 

Ključne riječi: ženska prava, pobačaj
<
Vezane vijesti