Foto: Jan SvetikFoto: Jan SvetikUdruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile su 2019. godinu Godinom prepelice. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprječavanje krivolova. Procjenjuje se da u krivolovu godišnje strada minimalno 40 tisuća prepelica, ali da je stvaran broj vjerojatno veći.

"Prema Biomovom izvješću o krivolovu iz 2014. procijenjeno je da u Hrvatskoj godišnje strada minimalno 40.000 prepelica, a stvarni broj je vjerojatno veći", objašnjava Mate Zec, koordinator aktivnosti usmjerenih protiv krivolova (Biom).Tijekom 2019., odnosno Godine prepelice, obje udruge radit će na podizanju svijesti javnosti o razmjerima i značaju problema krivolova u Hrvatskoj i važnosti zaštite ptica na njihovom euroazijsko-afričkom seobenom putu

"Iako je prepelica vrsta koja se smije loviti, prilikom lova na prepelice uobičajena je praksa da se koriste zabranjene vabilice kojima se privlače ptice, a umjesto nekoliko jedinki u lovu, odstrijeli se i do nekoliko stotina jedinki u krivolovu". Osim gubitka pogodnih staništa, krivolov je najveća prijetnja za ovu vrstu u Hrvatskoj.

U Biomu smatraju da su razlozi krivolova nad pticama u Hrvatskoj prvenstveno nedostatni kapaciteti nadležnih institucija za suzbijanje ovog problema, manjak svijesti građana o štetnosti ovih nezakonitih radnji te zarada koju donosi lovni turizam. Najčešća zabilježena ilegalna aktivnost u prirodi, rasprostranjena po cijeloj Hrvatskoj je upravo krivolov na prepelice.

"Od kolovoza do listopada na desetke tisuća prepelica migrira preko naše zemlje i velik postotak njih neće preživjeti taj put zbog stotina ilegalnih vabilica koje vikendom odzvanjaju noću po hrvatskim poljima, najavljujući sutrašnji masovni odstrel", izjavio je Tibor Mikuška, voditelj projekata u HDZPP-u.

Tijekom 2019., odnosno Godine prepelice, obje udruge radit će na podizanju svijesti javnosti o razmjerima i značaju problema krivolova u Hrvatskoj i važnosti zaštite ptica na njihovom euroazijsko-afričkom seobenom putu, na kojem je područje Sredozemnog mora i Hrvatske jedno od kritičnih točaka po broju ilegalno ubijenih prepelica.

<
Vezane vijesti