Foto: ConsomedFoto: ConsomedRadnice i radnici u tvornici Consomed, od kojih su većina žene, pristale su na mjesec dana izolacijskog rada bez napuštanja prostora tvornice, kako bi se osigurala proizvodnja dovoljno maski uslijed pandemije koja je zahvatila i Tunis. U tvornici se dnevno proizvede 50 tisuća maski za lice i druga zaštitna medicinska oprema koja je u ovoj situaciji prijeko potrebna za funkcioniranje zdravstvenog sektora.

Tunis zasada ima 278 potvrđenih slučajeva koronavirusa, a osam je pacijenata umrlo. Osim radnica, među onima koji su se na mjesec dana preselili u tvornicu koja se nalazi u ruralnom području južno od glavnog grada Tunisa, su i kuhari, liječnik i ljekarnik.

Radnice su istaknule da im nedostaju obitelji, ali i izrazile brigu jer "gledaju kako se vlade u Europi bore s epidemijom i ne mogu se ne zapitati kako će se zemlja poput Tunisa nositi s time". 

Osim što ih poslodavci iz tvornice Consomed proglašavaju herojima, nadamo se da će radnice za rad u ovakvim uvjetima biti adekvatno plaćene i zaštićene u svakom smislu, a njihov rad vrednovan i nakon što ova pandemija prođe.

Ključne riječi: ženski rad, Tunis, rad, tvornice, korona, virus
<
Vezane vijesti