Foto: ytb-prtscFoto: ytb-prtscOsuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep na povlaštenom ljetovanju u Krapinskim toplicama.

Osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep jučer je (16. rujna) bio dužan napustiti lječilišni apartman u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehablilitaciju u Krapinskim Toplicama i vratiti se u ćeliju u kaznionici poluotvorenog tipa Lipovica, u predgrađu Popovače, gdje bi trebao odraditi ostatak sedmogodišnje kazne zbog krivnje za 52 ubojstva te velikog broja nestanaka i mučenja srpskih civila s pakračkog, poljanskog i zagrebačkog područja.Svaka čast državnim vladarima i hrvatskom pravosuđu! Ne samo zbog sramotnog tretmana "naših" ratnih i zločinaca protiv čovječnosti, već i zbog izrazito skrbničkog odnosa prema kriminalno ogrezlim "hrvatskim braniteljima" ili obiteljskim uzdanicama ratnih veterana, zglajzalim s poštenog puta u dramatičan sukob sa zakonom

Merčep je na zgražanje velikog dijela - čak i braniteljske - javnosti ljetovao mjesec i pol (od 1. kolovoza) te uživao blagodati povlaštenog HB-pacijenta, jer je to "liječnik preporučio". O trošku poreznih obveznika i intervencijom/blagoslovom HDZ-ovih ministara: ratnoveteranskog Tome Medveda i pravosudnog Dražena Bošnjakovića. I uz najurgentnije preporuke liječnika, drugi pak pacijenti - a nemaju okrvavljenu savjest ni tuđe živote na duši - čekaju na toplice od najmanje tri mjeseca do godine i pol. U nekim slučajevima i duže.

Čim je pukla gromoglasna bruka u javnosti zbog topličkog tretmana ratnog zločinca - čije ime i ulogu u Domovinskom ratu valjda nikad neće zaboraviti makar samo zbog gnjusnog ubojstva 12-godišnje Zagrepčanke Aleksandre Zec, njezine majke i oca 7. prosinca 1991. ili zvjerstava merčepovaca u konc-logoru u Marinom Selu i Osnovnoj školi u Pakračkoj Poljani, što je valorizirao i Vrhovni sud preinačivši prvostupanjskih 5,5 Tomislavu Merčepu na sedam godina zatvora, ministar Medved je brže-bolje dao objaviti službeno priopćenje. 

Time je samo pojačao gorčinu u iskreno domoljubnim ustima najvećeg dijela javnosti, jer Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji - čime je Plenkovićeva vlada udovoljila diskriminatornim 555-dnevnim šatoraškim zahtjevima za kruhom nad pogačom - ne pravi razliku među povlasticama ratnih veterana. I najgori ratni zločinci kao Merčep i kriminalci među njima jednaki su u pravima sa svima, koji su časno ratovali i čista obraza/savjesti ostavili se oružja.

Zatvorski sustav RH pak i Zakon o izvršenju kazne zatvora propisuju da nema razlike među osuđenicima. Samo je u apsurdnom režimu "normalno"/"poželjno" da su ratni zločinci, ratni profiteri i kriminalci uživaju natproječne povlastice građana prvog reda samo zato što su vlasnici HB-iskaznice.I, da, tzv. običnim građanima, malim ljudima dopušteno je pod moraš voljeti tu i takvu Hrvatsku i obiteljski se podati poniznosti/praznovjerju u podržavljenoj režiji Katoličke crkve. Jer, ako ti djeca ne pohađaju školski vjeronauk, ne ideš na proštenja ili ne puštaš svećenika o Sveta tri kralja blagosloviti dom i obitelj, ni kao Hrvat nemaš što tražiti u domovini svojih predaka

Jadna je država koja slavi i pogoduje svojim ratnim zločincima, jer time neizravno priznaje da je nastala na nedužnoj krvi i ratnom zločinu. Ma kakva da danas jest - bijedna, siromašna, uneređena, prevarena, tužna i s ovakvim vlastima besperspektivna - nije nastala na tuđoj krvi i ratnom zločinu. Tim je veća sramota - u ime naroda i "domoljublja"? - da se osuđenim ratnim zločincima i kriminalcima iz veteranskih redova na odsluženju dugotrajn(ij)e zatvorske kazne ne umanjiju posebna braniteljska prava. Koja su i inače, neopravdano, viša/masivnija od Keopsove piramide. Pa i za one što se teško ogriješe o pravni poredak RH.

"Liječenje gospodina Tomislava Merčepa odobreno je Odlukom o financiranju troškova bolničke medicinske rehabilitacije od 13. srpnja ove godine, a na temlju suglasnosti Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije koja je na temelju zaprimljenog zahtjeva i medicinske dokumentacije dalo preporuku za liječenje u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice", navodi se u priopćenju Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ivanka Toma objavila je u Jutarnjem listu izjavu sudca Željka Mlinarića, glasnogovornika Županijskog suda u Sisku, pod čiju nadležnost spada kaznionica Lipovica da se Merčepov boravak u toplicama ne uračunava rok odsluženja zatvorske kazne, odnosno da on ne zna je li osuđenik dosad već koristio tu vrst zdravstvene skrbi, odnosno da je to uobičajena praksa. "Ako zatvorska bolnica ne može osuđeniku pružiti odgovarajuću skrb", precizirao je, "upućuje se po preporuci liječnika u odgovarajuću vanjsku ustanovu".

"Prošle je godine bilo pet branitelja koji u na odsluženju zatvorske kazne tražili liječenje izvan zatvorskog sustava, i to u zdravstvenim ustanovama s kojima je Ministarstvo branitelja sklopilo ugovor za liječenje njihove populacije", istražila je Toma. "Sve zahtjeve koji su im stigli, Ministarstvo branitelja je odobrilo. Ove godine obratilo im se pet branitelja koji su zbog kriminala u zatvoru (uključujući Merčepa), a Ministarstvo je svima odobrilo da iskoriste tu mogućnost. Od toga su tri hrvatska branitelja već iskoristila uslugu liječenja u ovoj godini, a dvoje još čeka potrebne suglasnosti Ministarstva pravosuđa i slobodne termine za liječenje u zdravstvenim ustanovama, kažu u Ministarstvu.“Jadna je država koja slavi i pogoduje svojim ratnim zločincima, jer time neizravno priznaje da je nastala na nedužnoj krvi i ratnom zločinu. Ma kakva da danas jest - bijedna, siromašna, uneređena, prevarena, tužna i s ovakvim vlastima besperspektivna - nije nastala na tuđoj krvi i ratnom zločinu.

Quod licet Iovi, non licet bovi, poučno bi starorimski patricij ironijom odgovorio nekom zblenutom plebejcu u Bijednoj Našoj, opsjednutom teškom zabludom o tome da ratni zločin - svaki i svačiji - treba bez pardona strogo kazniti, za primjer i opomenu svakoj budućoj nakaznoj savjesti. Jer, izostanak ili karikiranje kazne znači - što je redoviti slučaj u RH kad su počinitelji "naši" - novi zločin protiv pravde i nečovječno ruganje žrtvi.

Intimno svjestan licemjerne životne zbilje koja se suštinski nije promijenila od antičkih izigravanja pravde - što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu - hrvatski se osiromašeni i beznađem utučen u apatiju plebejac čudom čudi kako je moguće da osuđeni na smiješnih sedam godina za tako težak grijeh protiv čovječnosti ratni zločinac Merčep "odrađuje kaznu" u poluotvorenoj Lipovici s povlasticama, a ne, recimo, u zatvorenoj Lepoglavi. I uživa apartmanski lječilišni tretman. V Zagorje zelene, med bregi, ftičeki, na mehki vanjkuši... I bez policijske pratnje.

Ljudska prava, istina, nisu kauguma da ih se smije rastezati kako se sprdne komu trenutno na poziciji vlasti i moći, ali, kaže mudar puk - sila Boga ne moli... Medicinska dokumentacija pak nije Sveto pismo. Iskustvo uči da se dnevno događaju - pokriveni autografima i pečatima - liječnički nalazi i preporuke, čak renomiranih klinika, zavoda, povjerenstava..., kojima se ostvaruju prednosti, povlastice, stječe nepripadna korist (mirovine, invalidnine, naknade, zaposlenje, liječenje i rehabilitacija, dozvole, etc.).

To više od ičeg čini indikativnom latinsku Quod licet Iovi, non licet bovi, jer RH jest nezbrojena zemlja iz koje se u prošlih manje od deset godina već iselilo 300.000 žitelja u najboljoj radnoj i fertilnoj dobi, najviše zato, jer je etatizirala drevnu ironiju o tome kako je Jupiteru (povlaštenima u društvu; u RH političari, branitelji i Katolička crkva) dopušteno, što nije dopušteno volu (90 posto tzv. običnih građana, malih ljudi).Quod licet Iovi, non licet bovi, poučno bi starorimski patricij ironijom odgovorio nekom zblenutom plebejcu u Bijednoj Našoj, opsjednutom teškom zabludom o tome da ratni zločin - svaki i svačiji - treba bez pardona strogo kazniti

Njima je pod moraš dopušteno samo plaćati poreze, prireze i paranamete državi eda bi premijer Andrej Plenković, ministar mu obrane bi-ne-bi-ostavka Damir Krstičević i jogurt-domoljubna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović imali čime doći na oči gazdi Donaldu Trumpu. Na njegov zahtjev NATO-u bildaju vojni proračun prema dva posto BDP-a, kupuju za inicijalne tri milijarde kuna borbenoleteće stare kante (40 godina) američkih F-16 C/D Barak u Izraelu, a unatoč protivljenju žitelja instalirat će Trumpu i ploveći LNG terminal na Kvarneru s kojeg kani prodavati Europi dvostruko skuplji od ruskog američki ukapljeni plin, iscijeđen iz škriljevaca.

I, da, tzv. običnim građanima, malim ljudima dopušteno je pod moraš voljeti tu i takvu Hrvatsku i obiteljski se podati poniznosti/praznovjerju u podržavljenoj režiji Katoličke crkve. Jer, ako ti djeca ne pohađaju školski vjeronauk, ne ideš na proštenja ili ne puštaš svećenika o Sveta tri kralja blagosloviti dom i obitelj, ni kao Hrvat nemaš što tražiti u domovini svojih predaka.

U kojoj je napokon "Hrvat svoj na svomu, hrvatska lisnica u hrvatskom džepu i hrvatska puška na hrvatskom ramenu" samo zato što su "hrvatski branitelji" bili Tomislav Merčep s buljukom "merćepovaca", Mirko Norac s "medačkim junacima", Mihajlo Hrastov s Koranskog mosta u Karlovcu, ubojice 12-godišnje Aleksandre Zec i roditelja Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović sa stratišta na Sljemenu i takvi.

Ako su zadovoljeni ti razvikani "domoljubni" uvjeti - manjina su oni što drže da su to puke režimsko-indoktrinacijske gluposti - "volovi" neće imati ništa protiv da, za razliku od osuđenog ratnog zločinca Tomislava Jupitera Merčepa, debelim mjesecima trunu na listi čekanja nakon prijave za rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Lista čekanja je konstanta za svakog tko nije Jupiter ili nema tzv. VIP predispozicije.Merčep je na zgražanje velikog dijela - čak i braniteljske - javnosti ljetovao mjesec i pol (od 1. kolovoza) te uživao blagodati povlaštenog HB-pacijenta, jer je to "liječnik preporučio". O trošku poreznih obveznika i intervencijom/blagoslovom HDZ-ovih ministara: ratnoveteranskog Tome Medveda i pravosudnog Dražena Bošnjakovića

Na internetskim stranicama Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice solidno je objašnjeno kako se dolazi na preglede i rehabilitaciju. Pod "važno", navodi se sljedeće: "Datum dolaska na stacionarnu medicinsku rehabilitaciju (što je bio i razlog Merčepovog dolaska, op. a.) objavljen na listi čekanja je okvirni termin prijema, a o konačnom datumu ćete biti obaviješteni pismenim putem najkasnije 10 dana prije dolaska".

I dalje: "Svi bolesnici koji čekaju kardiološku rehabilitaciju bit će pozvani unutar osam mjeseci od dana primitka zahtjeva u našu bolnicu (zbog preuređenja). Došlo je do značajnih odstupanja u odnosu na prošlu godinu". Drugim riječima, pogoršalo se, ali jamačno ne za Jupitera Merčepa i njemu slične. Samo za "volove". Među koje spada i najveći dio hrvatskih branitelja. Niz je svjedočanstava iz prve ruke, iz osobnih iskustava da bol(es)nička zbilja nije onakva kakvom ju lakira ministar Medved i interesna družba iz vlade.

RTL televizija je na svom internetskom zidu objavila vrlo indikativan prilog (Matea Damjanović) "Dok branitelji na toplice čekaju i do godinu dana, ratni zločinac Merčep uživa u povlaštenom tretmanu", kojim je ušla u samu srž problema od koje se mora osjećati neugodno svak tko ima dva zrna soli u glavi i želi medicinsku pravdu.

"Nije lako ući u Krapinske Toplice", tvrdi RTL. "Slavko je hrvatski branitelj. Na rehabilitaciju zbog problema s kičmom čekao je 19 mjeseci. Čekaju i drugi. Preko ugovora s ministarstvom branitelja u bolnici se trenutačno liječi 15 branitelja. Ovisno o odjelu, liste čekanja preko HZZO-a za rehabilitaciju kreću se od tri do dvanaest mjeseci. 'Trenutno su najduže liste čekanja za neurološku rehabilitaciju i one su oko godinu dana za početnu rehabilitaciju, nešto malo više za održavajuću', pojašnjava Željka Žnidarić, ravnateljica Bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice."

Krapinske Toplice nisu iznimka. Braniteljska populacija ima prednost u liječenju, ali liste čekanja su također dnevna realnosti u Ivanić Gradu (Naftalan), Lipiku, Rovinju, iako je medicinski uvjetovano da rehabilitacija bude što prije, jer o tome ovisi hoće li oporavak biti (ne)uspješan, a pacijent se čim brže vratiti normalnom životu. To pak izravno utječe na zdravstvene troškove i gospodarski ekvivalent.Ako su zadovoljeni ti razvikani "domoljubni" uvjeti - manjina su oni što drže da su to puke režimsko-indoktrinacijske gluposti - "volovi" neće imati ništa protiv da, za razliku od osuđenog ratnog zločinca Tomislava Jupitera Merčepa, debelim mjesecima trunu na listi čekanja nakon prijave za rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama

Svaka čast državnim vladarima i hrvatskom pravosuđu! Ne samo zbog sramotnog tretmana "naših" ratnih i zločinaca protiv čovječnosti, već i zbog izrazito skrbničkog odnosa prema kriminalno ogrezlim "hrvatskim braniteljima" ili obiteljskim uzdanicama ratnih veterana, zglajzalim s poštenog puta u dramatičan sukob sa zakonom.

Ovih je dana javnost ostala zgrožena nevjerojatnim pravosudnim gledanjem kroz prste sinu hrvatskog umirovljenog generala Mladena Kruljca. Kruljac mlađi - lijepog židovskog imena David (27), prvostupnik međunarodnih odnosa i zaposlen u tvrtki registriranoj za kockanje i klađenje - uhićen je nakon što mu je policija pronašla u stanu oko četiri kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna, 117.000 eura, digitalnu vagu za vaganje droge i pribor za prešanje.

Za to je nedjelo zapriječena kazna od jedne do 12 godina zatvora, a David Kruljac je dobio najminimalnijih godinu, zamijenjenu za 720 sati tzv. rada za opće dobro (sic transit) i 200.000 kuna novčane kazne. Tu je pak smjesta podmirio. Zato što mu je milosrdno sudstvo vratilo oduzete kune i eure, koji "nisu bili njegovi" i nisu se uopće vodili u optužnici?

Radi usporedbe, glede i u svezi poveza na očima božice s mačem u desnici ruci i kantarom u ljevici, teško oboljeli od smrtonosne multiple skleroze mladić Huanito Luksetić - kojem je ulje indijske konoplje prijeko potrebno u liječenju - nepravomoćno je fasovao dvije godine Krapinske Toplice nisu iznimka. Braniteljska populacija ima prednost u liječenju, ali liste čekanja su također dnevna realnosti u Ivanić Gradu (Naftalan), Lipiku, Rovinju, iako je medicinski uvjetovano da rehabilitacija bude što prije

Prijavljen je zbog posjedovanja 14 kilograma marihuane, nije mu dokazano da je dilao, nikakav novac, vaga i slično kao kod Kruljca mlađeg, nije mu dano nagoditi se s tužiteljstvom... Ha, kazali bi flegmatici, tko mu je kriv što nije sin razvikanog hrvatskog generala/branitelja i što mu nitko u rodbini - kao otac Davida Kruljca, Mladen - nema odgovarajuće veze, pa nije ni imao priliku s njim piti kavu u kvartovskom kafiću? To, jelte, nema veze s kaznom tzv. radom za opće dobro, jer što je liječenje jednog običnog smrtnika prema braniteljskim zaslugama prezimena Kruljac za "sve što danas imamo", "hrvatsku slobodu" i "ostvarenje tisućljetnog hrvatskog sna"?

I sasvim je nevažno što je trenutno baš HDZ na vlasti i vodi zemlju - u vražju mater, jer je pravosuđe političko-ideološki intaktno, "neovisno". Treći stup vlasti. I točka.

<
Vezane vijesti