H-Alter
 U naredna tri mjeseca ćemo s devet portala biti zasuti člancima o kulturi, zaštiti okoliša, ravnopravnosti i drugim inače marginaliziranim temama. Grad Zagreb je odlučio Investirati 1,27 milijuna kuna u portale koji baš i ne pokrivaju navedena područja.

Krajem lipnja H-Alter je pisao o natječaju, koji je objavio Grad Zagreb, za dodjelu sredstava elektroničkim publikacijama, kako se u zakonu zovu portali. Uz i oko tog natječaja bio je nekoliko čudnovatih stvari koje vrijedi ponoviti.

Od dobitnika potpore, dva se portala ne nalaze u Upisniku (Zagrebancija.com i Dalje.com), a barem jedan je korisnik proračuna, jer se služi prostorijama u vlasništvu Grada (Novi-Zagreb.hr)

Naime, po prvi put Zagreb je raspisao natječaj za dodjelu sredstava portalima (dosad su se različite udruge-nakladnici mogli javljati u okviru drugih natječaja za promociju određenih područja) i to sa, za nezavisne medije, zapanjujućim iznosima od 275 tisuća kuna maksimalnog iznosa. Ovdje još vrijedi pripomenuti da su ta sredstva najvjerojatnije, ako je rečeno iz Grada, osigurana za 2012, što znači da će se u najboljem slučaju morati potrošiti u roku od tri mjeseca, jer su prekjučer objavljeni rezultati.

Natječaj je bio objavljen samo u dnevnim novinama (na intervenciju predstavnika civilnog društva objavljen je na službenim stranicama Grada)  s rokom od osam dana pri čemu su četiri bila neradna, što je dosta neuobičajena procedura.

Dalje, jedan od uvjeta bio je taj da su portali upisani u Upisnik koji vodi Agencija za elektroničke medije. Slijedom toga, kada se uzmu u obzir drugi kriteriji, kao što je uvjet da redakcija mora biti u Zagrebu, na natječaj se moglo prijaviti nekih dvadesetak portala.

Jedan od spornih i nejasnih kriterija bio je i da subjekti koji se prijavljuju ne mogu primati sredstva iz proračuna. Drugim, riječima to je značilo da, primjerice, H-Alter, koji se do lipnja javio na nekoliko manjih natječaja, nije mogao aplicirati ili nije bilo sigurno može li, jer službenik zadužen za informiranje nije baš ni sam bio siguran. Dakle, više-manje svi portali kojima su nakladnici udruge, vjerojatno su bili isključeni iz natječaja.

Kao što je već rečeno, prekjučer su objavljeni rezultati, a devet portala (Index.hr , Zagrebancija.com, PolitikaPlus.com, Tjedno.hr, Dalje.com, Javno.hrNovi-Zagreb.hr, MojZagreb.info i UrbanCult.hr  dobilo je iznose od 200 do 90 tisuća kuna. Od navedenih portala, dva se ne nalaze u Upisniku (Zagrebancija.com i Dalje.com), a barem jedan je korisnik proračuna, jer se služi prostorijama u vlasništvu Grada (Novi-Zagreb.hr).

To su kriteriji unutar kojih nema mjesta za interpretaciji jer je riječ o faktima. Druga je stvar koliko ostali portali, poput Index.hr-a, javno.hr-a te ostali udovoljavaju ciljevima natječaja, nešto rastezljivijoj kategoriji. Navedeni ciljevi su proizvodnja i objava kvalitetnih programskih sadržaja (informativnih, kulturnih, umjetničkih, stručnih, znanstvenih i drugih) koji:

 • ostvaruju pravo građana na javno informiranje i obaviještenost svih građana Grada Zagreba; 
 • obrađuju teme o ostvarivanju ljudskih i političkih prava građana te unapređivanje pravne i socijalne države te civilnog društva; 
 • obrađuju i promiču teme namijenjene djeci i mladima; 
 • obrađuju teme o osobama s invaliditetom i posebnim potrebama; 
 • promiču ravnopravnost muškaraca i žena; 
 • promiču hrvatski nacionalni i kulturni identitet; 
 • potiču kulturno i umjetničko stvaralaštvo; 
 • promiču teme u svezi kulture javnog dijaloga; 
 • potiču razvoj obrazovanja, znanosti umjetnosti i športa; 
 • obrađuju teme u svezi zaštite prirode, okoliša i ljudskog zdravlja; 
 • promiču medijsku pismenost. 

Jalov bi posao bio tražiti od Grada objašnjenje, s obzirom da na naš upit tko se sve prijavio na natječaj čekamo već dva  mjeseca, iako, po svemu sudeći, nema zakonske prepreke da nam tu informaciju dostave

Tko je od navedenih portala "pokrio", primjerice, kulturu kad ih većina i nema tu rubriku, ili tko obrađuje teme o osobama s invaliditetom, na procjenu je čitatelju pošto na stranicama Grada nema nikakvog obrazloženja. A po svemu sudeći, jalov bi posao bio tražiti ga, s obzirom da na naš upit tko se sve prijavio na natječaj čekamo već dva  mjeseca, iako, po svemu sudeći, nema zakonske prepreke da nam tu informaciju dostave.

I iako nije riječ o nekim pozamašnim svotama, primjer ovog natječaja čest je model postupanja gradske uprave unutar kojeg različiti "meštri od zanata" upravljaju gradskom blagajnom Zagreba da bi zadovoljili nečije i nekakve ciljeve za koje se može utvrditi da nisu za opće dobro.

Dok se stanje ne promijeni, izgleda da će se svi oni koji žele čitati o kulturi, zaštiti okoliša, invalidima i ravnopravnosti, morati zadovoljiti pretragom po oskudnoj ponudi navedenih portala. A možda i griješimo pa u naredna tri mjeseca s tih devet portala uistinu dobijemo informacije i "kvalitetne sadržaje" o navedenim područjima,  kako propisi natječaja nalažu, pošto itekako imaju sredstava da proizvedu tekstove o temama o kojima inače baš i ne pišu.

<
Vezane vijesti