Foto: web Povjerenstva prtscrFoto: web Povjerenstva prtscrOdluka Agencije za zaštitu osobnih podataka o izostavljanju informacija iz kartica državnih dužnosnika koje vodi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa suprotna je borbi za transparentno društvo, poručili su iz Transparency International povodom uklanjanja imovinskih kartica dužnosnika s web stranica Povjerenstva.

Transparency International Hrvatska smatra da je odluka Agencije za zaštitu osobnih podataka o izostavljanju nekih informacija iz kartica državnih dužnosnika koje vodi Povjerenstvo za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa suprotna borbi za transparentno društvo. 

"Pojedinci koji su izabrani u izbornom procesu ili su na pozicije imenovani kao rezultat izborne pobjede, koji brinu o javnom dobru i ostvaruju svoja primanja iz državnog proračuna moraju biti spremni na to da više nisu anonimni pojedinci već odgovorni profesionalci svjesni svoje društvene uloge. Od njih se očekuje da prema javnosti nemaju tajni, posebice za one informacije koje se odnose na prihode koje ostvaruju", poručuju iz Transparency International Hrvatska.     

Smatraju da neovisna tijela koja su ustanovljena da bi štitila javni interes, poput Povjerenstva za odlučivanje o sprječavanju sukoba interesa, gube smisao zbog kojeg su formirana ako im se ne omogućava neovisan rad i u pogledu informacija koje oni smatraju da ih zainteresirana javnost ima pravo znati.

"U situaciji kada se nastoje postignuti uštede u proračunu smatramo da je ovakvo rasipanje novca za tijela koja ne mogu obavljati posao nepotreban trošak za državnu administraciju, ali i za sve hrvatske građane. Profesionalizam i integritet institucije Povjerenstva počiva na njihovom neovisnom i nepristranom radu", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska te dodala kako je ovo prilika da se preispitaju mnogobrojni zakonski  propisi i nadležnosti pojedinih tijela koje se bave problemima korupcije, jer učinkovitost može biti posljedicom ovakve situacije.

<
Vezane vijesti