Akteri otpora pohlepi svemogućeg kapitala, junaci u srazu s multimilijarderskom samovoljom američkog investitora Donalda Trumpa ili drugih sličnih likova, ugrožene aberdeenske obitelji i članovi inicijative "Srđ je naš" gostovali su na najstarijem filmskom festivalu, onom u Edinburghu.

Na festivalu je prikazan novi film Anthonyja Baxtera "Opasna igra" koji razotkriva što se događa u gradu s UNESCO-ve liste svjetske baštine, Dubrovniku.

Na najstarijem filmskom festivalu koji kontinuirano od svog osnutka 1947. godine prikazuje šaroliku ukupnost filmskih žanrova, onom u Edinburghu, prikazan je, za "dubrovački slučaj" važan, dokumentarni film - A dangerous game (Opasna igra). Režiser nagrađivanog filma You've been trumped (Nasamareni ste) Anthony Baxter, proširivši fokus interesa s priče o suprostavljanju nekolicine škotskih farmera kapitalu Donalda Trumpa, usmjerenog na uništavanje zaštićenog aberdeenskog krajolika i dostojanstva njegovih žitelja, na slične pojave diljem svijeta, snimio je svojevrsni nastavak, indikativan film o pokleknuću demokracije pred koruptivnim kapitalom.

24. lipnja, festivalskoj publici, na škotskoj premijeri, prikazan je film čiji je prethodnik, zbog eksplicitnog odnosa korumpiranih parlamentaraca i Trumpovih multimilijarderskih svjetonazora o neatraktivnosti života običnih ljudi, ranije na ovom istom festivalu, bio odbijen. Ipak, stvari su se otada nešto promijenile. Novi Baxterov film, produkcijski "napudraniji" od neposrednog i jednostavnog izričaja svog prethodnika, sada se pojavljuje kao jedan od favorita za nagradu u svojoj kategoriji, iščekivan s velikim interesom i od publike i filmske stručne javnosti.


dang.jpg dang.jpg

Režiser je na ovu, njemu važnu premijeru, u kraju odakle je sve i počelo, pozvao svoje "glumce" i prijatelje, aktere otpora pohlepi svemogućeg kapitala, junake u srazu s multimilijarderskom samovoljom američkog investitora Donalda Trumpa ili drugih sličnih likova, ugrožene aberdeenske obitelji i članove inicijative Srđ je naš iz Dubrovnika, čija je borba za uključivanje šire javnosti u procese planiranja razvoja grada i preispitivanje neodrživih mega projekata druga važna tema kojom se ovaj film bavi.

Film je dinamičan, zanimljiv pregled istih obrazaca ponašanja, bilo u aberdeenskom kraju, Dubrovniku, New Jerseyu ili Kini. Iako je zajedničko polazište svih problema golf - film nije antigolferski. Zapravo, to je točka preokreta. Preko svoje obitelji, majke, pasionirane golferice i ujaka, također ljubitelja golfa i skupljača odbačenih golf loptica od kojih je dosad prikupio preko 70 tisuća funti za dobrotvorne svrhe, govori o nacionalnoj škotskoj igri nekad dostupnoj svim slojevima društva, igranoj na prirodnim zelenim površinama, koja je danas mutirala u elitni sport iznimno bogatih pojedinaca, upitnih estetskih kriterija. Kako je njima i "vrijeme novac" golf postaje "dimna zavjesa za nekretninski biznis diljem kugle zemaljske". Kao i u Dubrovniku, golf je ključ da na negrađevinskom zemljištu ili čak zaštićenom krajoliku (!) nikne ogroman broj vila i apartmana za daljnju prodaju. Sve je, naravno, po svim zakonskim propisima i pravilima, ali zato su u priču, osim potrebnog multimilijardera, investitora, uključeni i lokalni političari, a negdje i cijeli državni vrh.

Da smo i mi dio te globalne priče, govori upravo zapanjujuće ista retorika intervjuiranih, iste misli i rečenice koje čujemo u njujorškom sjedištu Trumpove imperije, čujemo i u dubrovačkom uredu gradonačelnika Andra Vlahušića, ili onom bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Naglasak dubrovačkog dijela je na borbi za pokretanje referenduma o projektu na Srđu i činjenici da više od deset tisuća glasova protiv projekta lokalnim političarima ne znači ama baš ništa.

opasna_igra_106.jpg

Kao potka cijelom filmu i ono što rasvjetljiva istost procesa diljem svijeta misli su Roberta F. Kennedyja mlađeg, aktivista i odvjetnika specijaliziranog za pitanja zakona o okolišu, kojeg je redatelj također intervjuirao.

Film, prikazan u prepunoj dvorani Cineworld multiplexa, osvojio je i publiku i kritičare, te je na kraju projekcije iznjedrio pozitivne reakcije i mnoga pitanja, kako za redatelja i stanovnike aberdeenskog kraja, tako i za članove inicijative Srđ je naš, jer im je tema referenduma, za koji se i oni spremaju u rujnu, naročito važna.

Ne čudi što je film ušao u Best of the Fest, izbor najboljih festivalskih filmova i možemo očekivati daljnji uspjeh ovog izuzetnog i potresnog filma.

Na kraju, završimo porukom koju nam je, u neformalnom razgovoru, kao reakciju na film, podržavši aktivno sudjelovanje članova Inicijative Srđ je naš na premijeri, rekao direktor festivala Chris Fujiwara: "POWER TO THE PEOPLE!" 

Autorice teksta Helena Puhara i Lucija Vuković članice su Inicijative Srđ je naš.

Ključne riječi: Dubrovnik, Srđ je naš
<
Vezane vijesti