H-Alter
Foto: Goran Parić, Glas SlavonijeFoto: Goran Parić, Glas SlavonijeOpćinski građanski sud u Zagrebu danas je presudio u slučaju u kojem Tanja Belobrajdić od nakladnika H-Altera, Udruge za nezavisnu medijsku kulturu (UNMK), traži 40 tisuća kuna za duševne boli, Sud je presudio da tužiteljici Tanji Belobrajdić UNMK treba isplatiti 30 tisuća kuna za duševne boli, te troškove parničnog postupka od 6.328 kuna, i to u roku od 15 dana. Udruga za nezavisnu medijsku kulturu žalit će se na presudu.

Podsjetimo, predmet spora bio je tekst Demiana Vokšija Zločin i nagrada Tanje Belobrajdić, primarno naslov i lead, koji su zapravo glavni predmet tužbe.Potencijalna isplata 30 tisuća kuna Tanji Belobrajdić mogla bi UNMK, nakladnika H-Altera, dovesti u istinski ozbiljne financijske probleme i dovesti do opstrukcije rada udruge i portala. Udruga za nezavisnu medijsku kulturu uložit će žalbu protiv ove odluke

Tužiteljica je na početku suđenja navela kako je "sam naslov bio zlonamjeran jer je implicirao njene zločine, što je u cijelosti netočno jer je ona u Lori bila vrlo kratko, te je jedino iz medija saznala da je u Lori prema zatvorenicima primjenjivana tortura".

Prilikom tog svjedočenja na pitanje odvjetnika UNMK-a Emila Havkića zašto baš nju zarobljenici iz Lore optužuju, objašnjenje nije imala osim da je to nečiji interes, iako nije specificirala čiji. Također, rekla je kako su nakon teksta uslijedile brojne prijetnje zbog čega joj je narušeno psihičko zdravlje. Na pitanje odvjetnika je li dobivala prijetnje kada je tužila Slobodnu Dalmaciju i Latinicu odgovorila je negativno, kao i na to da prijetnji nije bilo kada je Tonči Majić na stranici Dalmatinskog komiteta za ljudska prava objavio svjedočanstva zarobljenika iz Lore.

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu zatražila je već na pripremnom ročištu da sud sasluša osmoricu svjedoka iz Lore, ali to se naposljetku nije dogodilo.

Sutkinja Andrea Krstanović Čada u obrazloženju današnje presude zaključuje kako "autor članka nije poduzeo sve potrebne mjere za provjeru infomacije te objava nije bila u javnom interesu". Ocjenjuje se kako je tužiteljica pretrpjela značajan stres i stoga joj treba isplatiti "pravičnu naknadu iznosu od 30 tisuća kuna".

Potencijalna isplata 30 tisuća kuna Tanji Belobrajdić mogla bi UNMK, nakladnika H-Altera, dovesti u istinski ozbiljne financijske probleme i dovesti do opstrukcije rada udruge i portala. Ova presuda nije pravomoćna, a Udruga za nezavisnu medijsku kulturu uložit će žalbu protiv ove odluke.

<
Vezane vijesti