U odnosu Novog lista prema Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću radi se o političkome progonu nepoćudnih novinara i kardinalnom primjeru gušenja medijskih sloboda i slobode javne riječi, kao i o najavi da će neki novinski izdavači, u izravnoj sprezi s političkom vlašću, još nemilosrdnije sijati pustoš na novinarskoj sceni.

 

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva zabrinut je zbog najnovijih ugrožavanja medijskih sloboda u Hrvatskoj.

Zbog toga pozivamo poslovodstvo i uredništvo Novog lista da poštuje ugovore koje je u kolovozu prošle godine sklopilo s Marinkom Čulićem i Viktorom Ivančićem kao kolumnistima u listu i da počne objavljivati njihove tekstove umjesto što im nudi sporazumni raskid radnog odnosa. Tvrditi da su vrsni novinari Ivančić i Čulić, višestruko nagrađivani i međunarodnim i domaćim nagradama, tehnološki višak u Novom listu - jednostavno je cinična. Novinari slične, visoke kvalitete ne mogu biti tehnološki višak niti u jednoj hrvatskoj redakciji. A ako se radi o tome da su oni politički višak, naravno da poslije eventualnog raskidanja ugovora s Ivančićem i Čulićem ni za koga u listu neće više biti jamstava da im se ne može dogoditi isto, pa ma kakve ugovore imali.

Tvrditi da su vrsni novinari Ivančić i Čulić, višestruko nagrađivani i međunarodnim i domaćim nagradama, tehnološki višak u Novom listu - jednostavno je cinična.

Osobito smo zabrinuti jer je Novi list mogao dosad služiti kao primjer slobodnog novinarstva a ova neprihvatljiva, nenovinarska odluka mogla biti znak gorih vremena.

Izvršni odbor HND-a, također, smatra da nisu slučajnost neriješene afere na HTV-u, porast neprofesionalizma na javnoj televiziji, pritisci na novinare, smjenjivanje nepoćudnih urednika, te u konačnici odlazak eminentnih novinara s nje.

HND je na vrijeme upozorio što će se dogoditi kada Hloverka Novak Srzić dođe na mjesto glavne urednice Informativnog programa HTV-a, a sada se to i pokazuje. Sve se to može dovesti u izravnu vezu s nadolazećim lokalnim izborima.

Bilo je nekoliko sumnji na korupciju ili sukob interesa, bilo je neobrazloženih smjena pojedinih urednika i novinara i drastičnog sniženja plaća Denisu Latinu - zbog kritike nadređenih u javnosti,  a sada je Petru Štefaniću oduzeto vođenje emisije, koju je i HTV dosad hvalio kao vrlo uglednu i kvalitetnu.

Zbog svega toga, prije nekoliko dana HND je uputio pismo Odboru za informacije, informatiku i medije Hrvatskog sabora s prijedlogom da organizira tematsku raspravu o nezadovoljavajućem stanju na Hrvatskoj televiziji.

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva

 

 


 

Kronologija šikaniranja u Novom listu:

 

 • Novinari Marinko Čulić i Viktor Ivančić primljeni su, kao kolumnisti, u stalni radni odnos u riječkome Novom listu od 16. kolovoza prošle godine, i to na traženje uredništva lista i tadašnje uprave poduzeća.
 • Prema dogovoru s uredništvom i upravom, trebali su pisati za Novi list, te kasnije i za planirani tjednik, kada ovaj bude pokrenut. Zapošljavanja su, kao "velika novinarska pojačanja", slavodobitno objavljena na stranicama Novog lista.
 • Većinski vlasnik Novog lista zove se Robert Ježić, u svom posjedu ima tvrtke Dioki i Dina, koje se ne bave novinskim izdavaštvom, i dugogodišnji je član HDZ-a.
 • "Storniranje do daljnjega" potrajalo je nekoliko mjeseci, da bi u prosincu prošle godine novopostavljena direktorica poduzeća Nataša Mijačika zatražila od Marinka Čulića i Viktora Ivančića da pristanu na sporazumni raskid ugovora o radu. Pod ponuđenim okolnostima, oni na to nisu pristali.
 • Uslijedilo je maltretiranje, pozivanje u Rijeku na izmišljene "poslovne dogovore" svakih nekoliko dana, i to u vrijeme Božića i Nove godine.
 • Naposljetku, na sastanku održanom 29. prosinca, glavni urednik Novog lista naručio je od Marinka Čulića i Viktora Ivančića tekstove, s obećanjem da će oni biti objavljeni 5. siječnja. U novogodišnjem broju Novog lista objavljena je i anketa o "događaju godine" po izboru "15 prvih pera Novog lista", a među tih "15 prvih pera" uvršteni su Marinko Čulić i Viktor Ivančić.
 • Poslani tekstovi 5. siječnja nisu objavljeni u Novom listu, također uz obrazloženje da su "stornirani do daljnjega", i to po nalogu uprave i većinskog vlasnika.
 • Dva tjedna kasnije, glavni urednik Goran Kukić obavijestio je Marinka Čulića i Viktora Ivančića da se sastao s većinskim vlasnikom Robertom Ježićem, te da se ovaj kategorično protivi objavljivanju njihovih tekstova, čemu se on - premda je po funkciji odgovoran za uređivačku politiku lista - nije u stanju suprotstaviti.
 • Marinko Čulić jedan je od najboljih političkih analitičara u hrvatskome novinarstvu, s više od trideset godina profesionalnog iskustva. Pisao je u Večernjem listu, Danasu i Feral Tribuneu, a autor je knjige Tuđman - anatomija neprosvijećenog apsolutizma. Nagradu Marija Jurić Zagorka, koju dodjeljuje Hrvatsko novinarsko društvo, dobio je kao najbolji kolumnist 2003. godine.
 • Viktor Ivančić radio je kao profesionalni novinar u Slobodnoj Dalmaciji i Feral Tribuneu, gdje je bio i dugogodišnji glavni urednik. Objavio je sedam knjiga, a za svoj novinarski rad dobio je sljedeće međunarodne i domaće nagrade: Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a (1984), Nagrada Veselko Tenžera (1992), Nagrada Međunarodne federacije novinara (1996), Međunarodna nagrada za slobodu tiska koju dodjeljuje Committee to Protect Journalist iz New Yorka (1997), Nagrada Olof Palme, Stockholm (1998), Nagrada Joško Kulušić koju dodjeljuje Hrvatski helsinški odbor (1999), te Nagrada Zlatna golubica za mir koju dodjeljuje Archivio Disarmo iz Rima (2007).
 • Protiv Marinka Čulića i Viktora Ivančića je 1996. godine Državno odvjetništvo RH vodilo čuveni proces zbog "uvreda i kleveta predsjednika Franje Tuđmana". To suđenje zadobilo je široku međunarodnu pozornost i stavilo Hrvatsku na stup srama zbog gaženja medijskih sloboda.
marinko.jpg
viktor.jpg

P.S. Ove natuknice već nekoliko dana kolaju internetskim prostorom pa ih je i H-alter našao za shodno objaviti, glede & unatoč. (t.g.)

Ključne riječi: Feral Tribune, Novi list
<
Vezane vijesti