Foto: Zagreb je naš!Foto: Zagreb je naš!"Grad Zagreb se ponaša poput pijanog milijardera i godišnje baca 150 milijuna kuna vrijednih sirovina na odlagalište Jakuševec, a u isto vrijeme stvara ekološku bombu koja smrdi građanima Novog Zagreba. Ova vlast ponaša se prema građanima Novog Zagreba kao prema građanima drugog reda", poručio je jučer Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika platforme Zagreb je naš!, ispred Gradske skupštine.

Politička platforma Zagreb je naš! jučer je održala javnu akciju kojom je ukazala kako Gradska skupština u posljednje četiri godine nije učinila ništa da riješi problem smrada koji dolazi s odlagališta otpada Jakuševec i ozbiljno ugrožava kvalitetu života građana Zagreba, ali i ponudila kratkoročna i dugoročna rješenja za rješavanje pitanje odlaganja otpada u Gradu Zagrebu.

Tom prigodom članovi Platforme pokušali su gradskim zastupnicima uručiti velike kvačice za nos napravljene od stiropora, no u tome su ih spriječili zaštitari koji su stajali ispred ulaznih vrata. "Ne znam zašto je problem da uđemo u Skupštinu i pokažemo zastupnicima što mislimo o njihovom radu u posljednje 4 godine. Sto tisuća građana Novog Zagreba trpi smrad Jakuševca kad god je južina, a oni po tom pitanju u četiri Tomašević: "Zatvorit ćemo Jakuševec i uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu te promijeniti sustav naplate odvoza otpada koji se sada naplaćuje građanima po paušalu bez obzira na to koliku količinu otpada proizvedu"godine nisu napravili baš ništa", poručio je Teodor Celakoski.

"Mi, stanovnici Novog Zagreba, trpimo nevjerojatan smrad s Jakuševca, u Dugavama, Travnom, Zapruđu, Jakuševcu, Utrinama... Između 50 i 100 tisuća ljudi redovito trpi smrad u Novom Zagrebu. Taj smrad ulazi u naše stanove, u našu odjeću i pitanje je dokad to možemo trpiti. Kvaliteta života stanovnika Novog Zagreba drastično je ugrožena jalovošću ovakve vlasti. U 16 godina zagrebačka gradska skupština i gradska uprava nisu bili u stanju riješiti pitanje smrada u Novom Zagrebu. Ova vlast se preslaguje već 16 godina, isti akteri se preslaguju u različitim formatima i kombinacijama da bi eksploatirali gradske resurse. I smrde, smrde li ga smrde!", rekao je Celakoski.

Tomašević je istaknuo kako bi gradska vlast vjerojatno već nakon nekoliko mjeseci riješila problem odlagališta smeća da se kojim slučajem nalazi u podsljemenskoj zoni, ali dokle god je taj problem daleko od očiju i nosa gradskih zastupnika, upitno je kada će problem odlagališta Jakuševec biti riješeno.

Tomašević je također poručio da Platforma ima i kratkoročno rješenje kojim se može ukloniti problem smrada i odmah olakšati život građanima Novog Zagreba, ali i dugoročno rješenje za problem odlaganja otpada. "Kada uđemo u institucije gradske vlasti, odgovorno tvrdimo da ćemo u nekoliko mjeseci i s jako malo novca riješiti veliku većinu smrada koje dolazi s odlagališta Jakuševec jer ćemo natkriti kompostane koje su najveći izvor smrada s Jakuševca. Zatvorit ćemo Jakuševec i uspostaviti sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu te promijeniti sustav naplate odvoza otpada koji se sada naplaćuje građanima po paušalu bez obzira na to koliku količinu otpada proizvedu", kazao je Tomašević.

<
Vezane vijesti