Foto: PixabayFoto: PixabayPrvi ekspertni forum GOOD inicijative na temu ulaganja u obrazovanje okupio je uži krug stručnjakinja i praktičare iz područja obrazovanja, ekonomije i prava iz civilnog društva kako bi analizirali što ulaganje u obrazovanje financijskih sredstava iz Državnog proračuna govori o smjeru kretanja obrazovne politike i mogućnostima provedbe reformi te kakav je utjecaj tih ulaganja na učiteljice i učitelje te učenice i učenike.

Maja Pleić iz Centra za mirovne studije predstavila je podatke okupljene unutar analitičkog projekta Geometar nejednakosti i istaknula:

"Postoji povezanost između nedovoljne obrazovanosti i društvenih problema nezaposlenosti, siromaštva, iseljavanja jer se vidi da su u pojedinim županijama svi ti problemi učestaliji nego u drugima. Obrazovanje treba gledati kao investiciju koja će doprinijeti rješavanju tih problema, ali je važno da država osigura prilike za izjednačavanje mogućnosti jer lokalne samouprave kod kojih su problemi najprisutniji najčešće nemaju ni financijskih sredstava za njihovo rješavanje."Proračun za kurikularnu reformu je ispod 1% ukupnog proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja što se ne može smatrati ozbiljnim ulaganjem u reformu

Sandra Benčić, vanjska pravna stručnjakinja angažirana na analizi proračuna istaknula je:

"Proračun za kurikularnu reformu je ispod 1% ukupnog proračuna Ministarstva znanosti i obrazovanja što se ne može smatrati ozbiljnim ulaganjem u reformu. Sredstva predviđena za prevenciju nasilja i ovisnosti su u 2019. godini 3,5 kune po učeniku, a ulaganje u obrazovanje odraslih je 1 kuna po stanovniku što je premalo da odgovori na potrebe. Na predškolski odgoj treba gledati kao na djetetovo pravo jer je sada često nedostupan upravo djeci kojoj je potreban za društveno uključivanje i kasniji bolji obrazovni uspjeh."

GOOD inicijativa je nakon angažiranja vanjskih stručnjaka pravne i ekonomske struke koji su izložili preliminarne analize proračuna za 2019. godinu i komparativnu analizu prethodnih proračuna, zaključila kako postoji veliki disbalans između proklamirane političke poruke o važnosti obrazovanja i spremnosti na ulaganje u obrazovanje te kako proračun za obrazovanje nije razvojan i ne osigurava dovoljno sredstava za implementaciju reforme.

Dodatno, zaključeno je da samo reforma kurikuluma nije dovoljna, nego je potrebna dobro isplanirana reforma obrazovnog sustava.

Ključne riječi: obrazovanje, proračun, politika
<
Vezane vijesti