H-Alter
Foto: Slow FoodFoto: Slow FoodTijekom protekle četiri godine nije došlo do poboljšanja stanja bioraznolikosti staništa vezanih za poljoprivredu otkriva izvješće Europske komisije o nadziranju bioraznolikosti u Europi, a povodom toga Slow Food pokreće Opservatorij o bioraznolikosti.

Prije nekoliko dana je Europska komisija objavila srednjoročno izvješće o nadziranju bioraznolikosti u Europi. Dokument od 18 stranica zaključuje kako tijekom protekle četiri godine, unatoč naporima poduzetim 2011. godine od strane država članica, nije došlo do poboljšanja stanja bioraznolikosti staništa vezanih za poljoprivredu i nije došlo do napretka u dostizanju ciljeva za 2020. godinu. Konkretno, 77 posto europskih staništa je i dalje u negativnom stanju, a 56 posto biljnih i životinjskih vrsta je u opasnosti.

"Smanjenje bioraznolikosti koje je tijeku može dovesti do izumiranja jedne od deset vrsta do kraja ovog stoljeća. Prema riječima znanstvenika, mi doživljavamo šesto masovno izumiranje u povijesti, a čovjek i njegove aktivnosti su tome glavni uzrok", navode iz Slow Fooda

Piero Sardo, predsjednik Slow Food Zaklade za Bioraznolikost, podsjeća kako Slow Food radi u cilju zaštite poljoprivredno-prehrambene Smanjenje bioraznolikosti koje je tijeku može dovesti do izumiranja jedne od deset vrsta do kraja ovog stoljeća. Prema riječima znanstvenika, mi doživljavamo šesto masovno izumiranje u povijesti, a čovjek i njegove aktivnosti su tome glavni uzrok.bioraznolikosti već više od 15 godina, a da je sa svojim projektima Presìdi (Zaštita) Arca del Gusto (Kovčeg Okusa) postigao mnoge konkretne rezultate diljem svijeta, što potvrđuje i istraživanje provedeno na Sveučilištu u Torinu i Palermu. Dodaje da je to samo kap u moru te kako je potrebno jasno i glasno reći kako je potrebna prava i kompletna kulturna revolucija, odnosno promjena životnog stila svih potrošača.

"Od danas počinjemo s novom fazom kako bismo mogli reagirati na ovu situaciju izuzetne nužde: Slow Food osniva Opservatorij o agro-bioraznolikosti kroz koji ćemo pokušati informirati na jednostavan i pristupačan način, usredotočit ćemo se na problematične situacije, ukazati na moguća rješenja i naglasiti već postignute pozitivne rezultate, tako da se pozitivna iskustva budu mogla ponoviti i prilagoditi različitim lokalnim situacijama", rekao je Piero Sardo.

"Izbor između dva proizvodna modela mora biti jasan: intenzivna proizvodnja hrane je glavni uzrok gubitka bioraznolikosti. Model polifunkcionalne poljoprivrede, svestrane i u malim razmjerima je u stanju održavati tijekom vremena kvalitetu i obnovljivost prirodnih resursa, očuvati bioraznolikost i osigurati integritet ekosustava", zaključio je Sardo.

Ključne riječi: Slow Food, bioraznolikost
<
Vezane vijesti