Foto: Zayed Future Energy PrizeFoto: Zayed Future Energy PrizeNisu zadobili naslovnice novina, a H-Alter misli da su trebali. Učenici i učenice OŠ Vladimira Nazora - Škabrnja iz male općine Škabrnja kraj Zadra osvojili su početkom tjedna u Abu Dhabiju na Tjednu održivog razvoja prestižnu Zayed Future Energy Prize nagradu u iznosu 100.000 US$ u kategoriji europskih škola. Nagradu koju dodjeljuje Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata u više kategorija u području inovativnosti, liderstva, utjecaja i dugoročne vizije održivog razvoja i obnovljivih izvora energije, osvojili su za svoj projekt Sretna škola Plave ekonomije, u konkurenciji nekoliko stotina škola.

Novac je namijenjen ostvarenju aktivnosti koje su planirane u sklopu Sretne škole, razvoju obnovljivih izvora energije kroz inovativnu PV-T solarnu tehnologiju povezanu s električnim vozilom i mobilnim sustavom baterija, poduzetništvu kroz učeničku zadrugu Maslina, prepoznavanju i razvrstavanju otpada kroz UZOR-ov Dječji priručnik za održivi razvoj – Prepoznavanje i razvrstavanje otpada, dječjim eko otocima i dječjim eko  Stavljanje ljudskih i prirodnih resursa ispred financijskog kapitala osnova je ideje plave ekonomije, koja se smatra značajnim doprinosom rješenju ekonomske, ekološke i moralne krizeradionicama te dijeljenju podataka sa 112 država svijeta kroz Program GLOBE koji sponzorira NASA.

"Ideja za projekt je došla od učenika nakon što su se aplicirali projekt za solarni kiosk na Greenpeacov natječaj Krovove na Sunce u ožujku 2017. godine. Zahvaljujući Dolini maslina kraj Škabrnje i vlasniku Mirku Krtaliću, došla sam u kontakt s ravnateljem Marinom Pavičićem. Sjeli smo zajedno i razgovarali što školi sve treba, koji su problemi i što učenike najviše smeta u školi. U to vrijeme se otvorio natječaj Zayed Future Energy Prize", opisuje za H-Alter Ina Matijević, koordinatorica projekta i koordinatorica aktivnosti Plave ekonomije u Hrvatskoj.

Plava ekonomija inače dolazi od naziva knjige Gunthera Paulija i počela je kao projekt pronalaženja 100 najboljih prirodom inspiriranih tehnologija koje bi mogle utjecati na ekonomiju svijeta, te pružiti ljudske osnovne potrebe na održiv način - pitku vodu, hranu, posao, energiju i dom. Stavljanje ljudskih i prirodnih resursa ispred financijskog kapitala osnova je ideje plave ekonomije, koja se smatra značajnim doprinosom rješenju ekonomske, ekološke i moralne krize.  Matijević: "Podstrek za njih je da su dobili motivaciju i inspiraciju da mogu mijenjati stvari nabolje i da se njihov glas čuje. Svi dijelovi projekta naišli su na interes djece jer je projekt kreiran na način da pokrije područja djelovanja koja učenici žele za školu"

"Do plave ekonomije sam došla u trenutku kada sam se bavila implozijskom tehnologijom Viktora Schaubergera kao temeljnom tehnologijom prirode koja je jedna od poslovnih modela Plave ekonomije. Oduševilo me da netko uistinu vidi što priroda radi na efikasan način i to pretvara u konkretne modele ljudskog djelovanja", kaže Matijević.

Djeca iz Škabrnje su na ideje plave ekonomije izvrsno reagirala. "Podstrek za njih je da su dobili motivaciju i inspiraciju da mogu mijenjati stvari nabolje i da se njihov glas čuje. Svi dijelovi projekta naišli su na interes djece jer je projekt kreiran na način da pokrije područja djelovanja koja učenici žele za školu", objašnjava nam Matijević iz Abu Dhabija.

Učenica 8. razreda koja ispred učeničkog odbora i vodi projekt, Leonarda Škara, u Ujedinjenim je Arapskim Emiratima i primila nagradu. U ime nastavnika pak voditelj projekta je Ivana Ražov, nastavnica matematike.

Učenica 8. razreda koja ispred učeničkog odbora i vodi projekt, Leonarda Škara, u Ujedinjenim je Arapskim Emiratima i primila nagradu, Foto:prtscr Učenica 8. razreda koja ispred učeničkog odbora i vodi projekt, Leonarda Škara, u Ujedinjenim je Arapskim Emiratima i primila nagradu, Foto:prtscr

Iako će se u implementaciju cijelog projekta krenuti nakon potpisivanja ugovora uz rok primjene od godina dana, neke su sastavnice već aktivne. Tako je učenička zadruga Maslina osnovana u lipnju prošle godine te su nakon berbe u studenom prodane i prve litre maslinovog ulja kroz zadrugu. Učenici su već uključeni i u recikliranje plastičnih boca i papira, a udruga UZOR iz Koprivnice koja je od samog početka također uključena u projekt, održat će radionice na temu održivog razvoja. Učenici će dobiti i njihove Dječji priručnik za održivi razvoj i postaviti ekološki otok za prepoznavanje i razvrstavanje sedam vrsta otpada.

Škabrnja će svojom školom biti lider u održivom razvoju i obnovljivim izvorima energije"Najviše se veselim što će mnogi učenici i učenice biti inspirirani za nove projekte i time graditi sebe u buduće poduzetnike, inovatore, učitelje, poljoprivrednike jer projekt doista obuhvaća sva područja djelovanja od navedenog", kaže Matijević, koju je u Abu Dhabiju posebno oduševila
usmjerenost na odgoj budućih generacija. Primjerice, UAE je prije dvije godine dobila ministricu mladih Shamam bint Suhail bin Fars al Mazrui koja ima 22 godine i najmlađa je ministrica u svijetu.

"Učenici su u UAE potpuno uključeni kroz školski sustav u promišljanje svoje budućnosti, kreiranje novih poslova koji trenutno ne postoje na tržištu i inovacijske HUBove koji prepoznaju mlade talente u raznim granama djelatnosti te usmjeravaju učenike na temelju njihovih jedinstvenih talenata", opisuje doživljeno ovih dana u UAE.

Upravo je ministrica mladih bila jedan od članova žirija koji su nagradu i dodijeli školi Vladimira Nazora, uz druga poznata imena, kao što su primjerice bivši predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimsson, Richard Branson, bivši predsjednici Meksika i Južne Koreje, izaslanik UN…

A može li ovaj veliki uspjeh promijeniti cijelu Škabrnju? "Ovo je 'game changer' definitivno, preusmjeravanje fokusa na budućnost Škabrnje i konstruktivnih i izgrađujućih projekata za lokalnu zajednicu. Ali i ne samo to. Škabrnja će svojom školom biti lider u održivom razvoju i obnovljivim izvorima energije", zaključuje Matijević.

 

aem_copy10008.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta "Vladavina prava" koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
<
Vezane vijesti