forum_za_slobodu_odgoja.jpgDevetu godinu zaredom Forum za slobodu odgoja obilježava Međunarodni dan tolerancije organizacijom natječaja „Oboji svijet“ te nagrađivanjem učenika i učenica osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske koji su svoje ideje o toleranciji i poštivanju različitosti te svoje viđenje ključnih problema današnje generacije mladih, kao i svojih vizija budućnosti prijavili na ovogodišnji natječaj.

Priopćenje Foruma prenosimo u cijelosti:

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine pozvala je sve članice Ujedinjenih naroda na obilježavanje 16. studenog kao Međunarodnog dana tolerancije, dana koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas u skladu s Deklaracijom o principima tolerancije.

Iako smo ove godine promijenili koncept natječaja te su škole bile pozvane da prvo provedu natječaj na razini škole, a onda nama pošalju najbolje radove, opet smo zaprimili jako veliki broj radova. U ovogodišnjem natječaju sudjelovalo je više od 600 učenika iz 79 škola u Hrvatskoj s ukupno 180 radova.
 
I ove godine pitali smo djecu i mlade – Kako oni žive svoje različitosti? Gdje ih sve primjećuju? Kako razumiju različitosti koje ih okružuju? Kako prihvaćaju različitosti i što poduzimaju? Na koji način doprinose prihvaćanju i poštivanju različitosti unutar svoje okoline?
 
Njihovi radovi su nas i  ove godine oduševili, poneki i rastužili, dirnuli, neki su nas nasmijali te pokazali kako su učenici i učenice svjesni svijeta u kojem živimo, znaju identificirati probleme današnjeg društva te kako su itekako pod utjecajem društvenih i političkih kretanja, kako u Hrvatskoj tako i globalno.
 
Kroz svoje radove uputili su i kritiku odraslima što im na žalost svojim primjerom ne pokazuju da svijet može biti ljepše mjesto, uputili su kritike političarima i pokazali kako su, iako još uvijek mali, itekako svjesni važnosti njihovog glasa i žele da ih odrasli čuju. Izvrsno su identificirali probleme s kojima se djeca i mladi susreću u Hrvatskoj, od siromaštva, etničkih i vjerskih različitosti, seksualne i rodne diskriminacije, diskriminacije osoba s invaliditetom i teškoćama u razvoju pa sve do nedostatka empatije i komunikacijskih vještina među njima samima, ali i među odraslima. Osvrnuli su se i na globalne probleme, od rasizma do klimatskih promjena i važnosti brige o našem okolišu. Iako su u svojim radovima pokazali koliko ih netolerancija i predrasude s kojima su okruženi rastužuju, istovremenu su ponudili i kreativna rješenja kako svijet učiniti ljepšim mjestom za sve nas, ali i generacije koje dolaze.

Popis svih nagrađenih radova možete pronaći na mrežnim stranicama Foruma za slobodu odgoja.

<
Vezane vijesti