Filip David, Foto: Ytb PrtScrFilip David, Foto: Ytb PrtScrPrebrojavajući "krvna zrnca" uglednog književnika, Dmitrović ga optužujuje i presuđuje mu − da kao Židov nema pravo napadati "predsjednika Srba", koji su mu za vrijeme nacističke okupacije Jugoslavije poštedjeli život.

Kuća ljudskih prava iz Beograda osudila je fašistički i antisemitski napad glavnog urednika Večernjih novosti, Ratka Dmitrovića na pisca Filipa Davida. Priopćenje Kuće ljudskih prava prenosimo u cijelosti:

Individualni gest i manifestacija intelektualne hrabrosti pisca koji se pod svodovima Narodne biblioteke na pristojan način ogradio od prisustva predsednika Tomislava Nikolića je pravo uglednog književnika, nezavisno od toga da li se neko slaže sa njim ili ne.

Međutim, zapanjuje varvarska i eksplicitno antisemitska reakcija glavnog urednika državnih Večernjih novosti na ovaj čin. Prebrojavajući "krvna zrnca" uglednog književnika, Dmitrović ga optužujuje i presuđuje mu − da kao Jevrejin nema pravo da napada "predsednika Srba", koji su mu za vreme nacističke okupacije Jugoslavije poštedeli život. Podsećamo Dmitrovića da je Nikolić predsednik građana Srbije a ne samo Srba. Podsećamo da je i Filip David građanin Srbije sa svim pravima kao i drugi i da u ta prava spada i slaganje ili neslaganje sa ratnom i nacionalističkom prošlošću Tomislava Nikolića.

KLJP: Navedenim komentarom u duhu gebelsovske tradicije koju sledi od devedesetih godina kad je širio mržnju na Miloševićevoj državnoj televiziji − Ratko Dmitrović je izložio linču uglednog književnika, podstičući poznati antisemitski i fašistički stereotip o "jevrejskoj nezahvalnosti".

Navedenim komentarom u duhu gebelsovske tradicije koju sledi od devedesetih godina kad je širio mržnju na Miloševićevoj državnoj televiziji − Ratko Dmitrović je izložio linču uglednog književnika, podstičući poznati antisemitski i fašistički stereotip o "jevrejskoj nezahvalnosti".

Pitamo Vladu Srbije i premijera Aleksandra Vučića kako je moguće da jedan eksplicite fašistički i antisemitski novinar, koji nikada nije odgovarao krivično zbog širenja mržnje i podsticanja na zločine tokom devedesetih godina,  u Srbiji koja deklarativno ide ka EU, može biti glavni urednik državnih novina? Ratko Dmitrović je uprkos ili baš zahvaljujući svojoj nečasnoj prošlosti i retko uporedivom brukanju profesije doveden na čelo Večernjih novosti u vreme dolaska na vlast Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića. Kako navedeno širenje mržnje i gotovo svakodnevni rasistički, fašistički i nacionalistički tekstovi i uređivačka politika državnih novina korespondira sa javno manifestovanom zabrinutošću premijera Aleksandra Vučića zbog rasta ekstremne desnice u Srbiji? Pogonsko gorivo ekstremizma danas u Srbiji su vladini mediji na čije čelo su od 2012. godine došli protagonisti ekstremističke i ratne politike iz devedesetih, koji su samo nastavili svoju huškačku delatnost iz vremena rata. Ratko Dmitrović je najočitiji primer toga i najistaknutija paradigma nedoslednosti i nekonsekventnosti evropske politike Vučićeve vlade, ali i zloupotrebe medija u propagandne svrhe.

Ključne riječi: govor mržnje
<
Vezane vijesti