Cilj ovogodišnjega festivala je da, uz suradnju raznih znanstvenika i umjetnika, ponudi odgovore na pitanje kako se suvremeni čovjek može zaštititi od izloženosti stalnom nadzoru i zaštititi svoju privatnost.

U sklopu 19. Međunarodnog festivala novog filma/Splitskog filmskog festivala od 13. do 20. rujna splitskoj publici predstavit će se brojni filmovi iz recentne svjetske filmske produkcije. Program ovogodišnjeg izdanja podijeljen je u šest sekcija - Konkurencija dugometražni, Konkurencija kratkometražni, Forum 3, Gender, Odrazi/Reflections i Posebni program, dok je tema ovogodišnjeg festivala Nadzor i kako ga izbjeći (kako se zaštiti). Kako navode organizatori, ovogodišnja specifičnost je multidisciplinarni pristup koji će omogućiti sagledavanje teme iz različitih aspekata, te je cilj, uz suradnju raznih znanstvenika i umjetnika, ponuditi odgovore na pitanje kako se suvremeni čovjek može zaštititi od izloženosti stalnom nadzoru i zaštititi svoju privatnost. U skladu s temom, bit će postavljena i video instalacija britanskog umjetnika Georgea Barbera, THE FREESTONE DRONE.

Središnji dio programa, odnosno konkurencija dugometražnih filmova, bavit će se propitivanjem ljudske egzistencije kroz osam raznovrsnih filmova među kojima se posebno izdvaja film Atlas Antoina d`Agate. Ništa manje vrijedni nisu ni dugometražni prvijenci - Moje slijepo srce austrijskog redatelja Petera Brunnera u kojem glavni junak kreće u borbu protiv vlastitog tijela, Žena i rat japanskog redatelja Junichija Inoue koji kroz priče nekoliko likova donosi prikaz čovjeka u ratu uz sve njegove mane i vrline, a kubanski redatelj Carlos Lechuga u Melazi oslikava borbu za preživljavanje mladog bračnog para.
Junichi Inoue, "Žena
i rat"   Junichi Inoue, "Žena i rat"  

Ostali filmovi u konkurenciji su Kako nestati u potpunosti filipinskog redatelja Raye Martina, Unutarnji neprijatelj Yorgosa Tsemberopoulosa, Otok kukuruza Georga Ovashvillija, te Nešto mora puknuti Estera Martina Bergsmarka koji će 13. rujna otvoriti festival.

U sklopu konkurencije kratkometražnih filmova prikazat će se 38 filmova koji se razlikuju po žanrovima (eksperimentalni, igrani, animirani i dokumentarni) i tematici. U skladu s ovogodišnjom temom festivala, posebno su se izdvojili filmovi 9 snimki iz klaonice Martina Pareta, Smak svijeta: rituali Vike Kirchenbauer i Martina Sulzera te Helloworld :) Raphaela Mathéa i Etienna Larragueta.

Forum 3 će nas kroz pet filmova provesti kroz različite životne priče iz zemalja Trećeg svijeta u kojem se izdvaja film Q Sanjevea Gupte, čija radnja prati ženu iz Mumbaija i šestogodišnju djevojčicu čiji se životi susreću u trenutku kada obje postaju dio samoubilačke misije. Gender program kroz selektirane filmove se bavi preispitivanjem rodnih identiteta te će gledatelji i gledateljice imati priliku pogledati dokumentarne filmove Duhovi San Berilla Edoarda Morbita, Vulvu 3.0 Claudije Richarz i Ulrike Zimmermann, te pseudodokumentarni Transgression Jeana-Francoisa Davija. Sekcija Odrazi donosi prikaz života i rada redatelja i umjetnika poput Chimeras Mika Mattila do Noćnog putovanja s Jimom Jarmuschom Lee Rinaldi, dokumentarca u kojem redateljica donosi intimni i zanimljivi portret Jarmuscha.

Posebni program donosi tri diplomska filma studenata UMAS-a, tj. film Sveci Ivana Perića, Pinokio Tome Šimundže te film Mreža solidarnosti Gilda Bavčevića u kojoj ispituje mehanizme novih vrsta borbe i otpora represivnom djelovanju sistema. Također u sklopu posebnog programa, predstavit će se i putujući festival kratkih filmova Filmcaravan Travelling Shorts Fest talijanskog producenta Fabrizia Polpettinija koji je ujedno i umjetnički direktor istog od 2008. godine.

Središnji dio programa, odnosno konkurencija
dugometražnih filmova, bavit će se propitivanjem ljudske egzistencije kroz osam
raznovrsnih filmova među kojima se posebno izdvaja film Atlas Antoina d`Agate. Središnji dio programa, odnosno konkurencija dugometražnih filmova, bavit će se propitivanjem ljudske egzistencije kroz osam raznovrsnih filmova među kojima se posebno izdvaja film Atlas Antoina d`Agate.

Osim filmova, posjetitelji i posjetiteljice će imati priliku sudjelovati na radionicama i predavanjima koje prate temu festivala, odnosno zaštitu od nadzora. Agencija za zaštitu osobnih podataka, kroz interaktivnu radionicu, upoznat će učenike Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita s ulogama i aktivnostima Agencije, te će kroz svojevrsnu debatu pokušati zajedno doći do spoznaje o važnosti zaštite privatnosti. Istim tragom nastavlja radionica Pravo na privatnost i zaštita osobnosti u suvremenom informacijskom društvu kroz koju će doc. dr. sc. Marija Boban prisutne upoznati s pravnim okvirom zaštite privatnosti, osobnih podataka i prava na pristup informacija u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Također će o nadzoru, kontroli i njihovim mehanizmima govoriti i Jure Vujić u predavanju Kontrola i nadzor u suvremenom globalnom društvu, dok će Denis Periša održati predavanje o hakiranju i zaštiti privatnosti. Periša će se osvrnuti na opasnosti današnjice, nedovoljnu educiranost tajnih službi i MUP-a uz stvarne primjere iz Hrvatske. Također će dati svoje viđenje privatnosti te upozoriti na česte zablude koje imamo o privatnosti i podatke koje dijelimo nesvjesno.

Ključne riječi: Split, Splitski filmski festival
<
Vezane vijesti