Jedno što možemo zaključiti, osim samoga zgražanja, jest da se na relaciji Ministarstvo - sveučilišta vode surove borbe ispod stola, kako bi bili "progurani" zakoni koji komercijaliziraju znanstvene i visokoškolske institucije, i ugrožavaju njihovu autonomiju. Najkraće rečeno: kakvi zakoni - takve metode njihova nametanja.

Lažni popisi s lažnim podrškama nacrtima novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju zaredali su posljednjih dana iz Ministarstva znanosti, a zatim i s mjesta odakle im ih se ni u najružnijim snovima ne bismo nadali

Od učenih glava opravdano je očekivati da različito misle o različitim stvarima, pa tako i o politici razvoja ustanova u kojima rade, fakulteta i znanstvenih instituta. Opravdano je očekivati i da ljudi kojima bi trud oko istine trebao biti životni poziv ne obmanjuju kad javno zastupaju svoje mišljenje, pa čak ni kad se pritom možda svađaju oko prozaičnih interesa: honorara, fotelja, političkih karijera. Lažnih popisa estradnih i sportskih zvijezda na političkim izborima nagledali smo se još od devedesetih godina, a tu je praksu, po običaju, promovirao HDZ. "Nespretne interpretacije" s nevjerodostojnim popisima fakulteta frcaju ovih dana na sveučilištima i oko njih, čime čitava stvar iz političke estrade prelazi u znanstvene ustanove. To je, pak, značajan korak u pribjegavanju manipulaciji kao univerzalnom sredstvu, najuspješnijem i najjednostavnijem, za ostvarenje zacrtanih planova i programa.

Lažni popisi s lažnim podrškama nacrtima novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju zaredali su posljednjih dana iz Ministarstva znanosti, a zatim i s mjesta odakle im ih se zaista ni u najružnijim snovima ne bismo nadali: iz rektorskog ureda Sveučilišta u Rijeci. U općoj medijskoj pustoši, izmanipulirani dekani hrvatskih fakulteta obratili su se H-Alteru kao mediju u kojem njihova verzija događaja može brzo izaći na svjetlo dana.

Prvo poluvrijeme: Ministarstvo znanosti prekjučer objavljuje da su se dekani tehničkih fakulteta, redom: Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Tehničkog fakulteta u Rijeci, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu i Sveučilišta u Dubrovniku na sastanku u Osijeku izjasnili kako su njihovi fakulteti "na liniji", tojest da razmišljaju unisono i homogeno, te potpuno i bez rezerve, "u skladu s načelima, smjernicama i sadržajem novih zakona". Fuchsovo ministarstvo našlo je za shodno, kako je i red, da javno pohvali takav stav tehničkih fakulteta. Ali, gle vraga, ubrzo potom H-Alteru se javlja dekan splitskog Fakulteta elektrotehnike Tomislav Kilić  i kaže kako se iz stava Vijeća fakulteta kojem stoji na čelu "jasno i nedvosmisleno" vidi da ono u cijelosti odbija nacrte tih triju zakona! 

Drugo poluvrijeme: Nedjeljko Perić, dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva, opovrgava izjavu Ministarstva da je FER podržao zakone i pritom, dapače, napominje da bi ih trebalo povući iz procedure. Pridružuje mu se i dekan riječkog Tehničkog fakulteta Goran Turkalj. "Nikakvi zajednički zaključci vezani za paket prijedloga novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju", svjedoči Turkalj. Ministarstvo se "vadi" dopisom dekana Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku, Radoslava Galića, ali čak ni iz tog dopisa ne da se iščitati potpora predloženim zakonima.

Serdjo Kos, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci: "Ne znam radi li se samo o slučajnom nesporazumu. Ne želim komentirati kako je do toga došlo, ali ističem da nam je stalo da činjenice budu objavljene"

Ministru Fuchsu već je narastao nos i skratile su mu se noge, ali takva situacija s ličnim opisom još nas niti ne iznenađuje previše.

Treće poluvrijeme odigralo se na Sveučilištu u Rijeci. Ondje je, u uredu rektora Pere Lučina, proizvedena dezinformacija kako su članovi Senata Sveučilišta (dakle: redom dekani fakulteta uključenih u Sveučilište) na sjednici raspravljali o prijedlozima nacrta tih triju zakona. "Senat Sveučilišta u Rijeci podržava smjer predloženih zakonskih promjena u području visokoga obrazovanja i znanosti u smislu napuštanja modela državnog upravljanja sveučilištima, te na tom tragu uvođenje modela državnog nadzora", stoji u zapisniku koji je objavljen na web stranici Sveučilišta.

Potom se H-Alterovoj redakciji javljaju dekani sedam fakulteta riječkog sveučilišta i zajedničkim pismom demantiraju istinitost ovog zapisnika: 

 "Senat o tim nacrtima zakona nije raspravljao pod točkom dnevnog reda niti je o tome glasovano", stoji u pismu. "Ne znam radi li se samo o slučajnom nesporazumu. Ne želim komentirati kako je do toga došlo, ali ističem da nam je stalo da činjenice budu objavljene", rekao nam je kratko Serdjo Kos, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, s čije je e-mail adrese upućen demanti.

Rektor Lučin danas je nedostupan, pa smo radi dobivanja službenog objašnjenja Sveučilišta upućeni prorektorici za nastavu i studentska pitanja Snježani Prijić - Samaržija. Prorektorica se u startu donekle ogradila od zapisnika, napomenuvši da nije ni prisustvovala sjednici Senata. Potvrdila je da nacrti zakona nisu bili točka dnevnog reda, ali da se o njima ipak razgovaralo i da je rečeno kako je "njihov smjer prihvatljiv, prije svega u pogledu autonomije sveučilišta i predviđenih modela upravljanja". Na pitanje kako komentira očiti revolt dekana, koji su zbog izokretanja fakata odlučili oglasiti se zajedničkim demantijem, odgovorila je da "nema nikakvog dubinskog nesporazuma", te da su "dekani u pravu, ako misle da je u zapisniku sa sjednice Senata došlo do nespretnih interpretiranja".

Jedno što nakon ovoga možemo zaključiti, osim samoga zgražanja, jest da se na relaciji Ministarstvo - sveučilišta, prema dostupnim indicijama, vode doista surove borbe ispod stola, kako bi bili "progurani" zakoni koji komercijaliziraju znanstvene i visokoškolske institucije koji ugrožavaju autonomiju samih tih institucija.

Najkraće rečeno: kakvi zakoni - takve metode njihova nametanja.

<
Vezane vijesti