Foto: HPSFoto: HPSU Stupinoj jami dubine čak 413 metara, speleolozi su već na 47 metara našli gomilu otpada koja je potpuno zatvorila ulaz u ovaj prirodni dragulj koja se nalazi pod zaštitom ekološke mreže Natura 2000.

Stupina jama kod Fužina, koja se nalazi pod zaštitom ekološke mreže Natura 2000, zatrpana je smećem, javljaju iz Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza. Ekološki incident otkriven je u okviru redovitog monitoringa stanja u speleološkim objektima koje obavljaju speleolozi.

"Utvrđeno je da je prolaz na 47 m dubine, kao i cijela polica kojom se dolazi do pukotine, potpuno zatrpan smećem, dijelovima automobila, građevinskim materijalom, kostima životinja i dr. biološkim otpadom. Slična situacija je ustanovljena i na policama iznad tog prolaza", javljaju speleolozi.

Do ovog incidenta je došlo u novijem razdoblju, moguće tijekom ove godine jer u prethodnim nadzorima smeća nije bilo. 

Do ovog incidenta je došlo u novijem razdoblju, moguće tijekom ove godine jer u prethodnim nadzorima smeća nije bilo. RIječ je o najdubljem (413 m) i jednom od izuzetnih speleoloških objekata Gorskog Kotara važnih za biološku i geološku raznolikost regije.

"Činjenica da je jama na 47 m dubine u potpunosti zatvorena otpadom zahtijeva hitnu intervenciju s obzirom da objekt ima protočnu hidrogeološku funkciju. Time je maksimalno ugrožena fauna zbog koje je ovaj objekt uvršten u mrežu Natura 2000. Npr. ako su u jami šišmiši, oni neće preživjeti jer im je zatvoren ulaz. Procjedne vode nose kemikalije i biološko zagađenje u dublje slojeve jame te mogu izazvati višegodišnju kontaminaciju. Potpunim zatvaranjem kanala u ulaznom dijelu jame, dolazi do promjena abiotičkih parametara u jami. Onemogućeno je prozračivanje jame kao i donos organske tvari s površine, čime se direktno i vrlo negativno utječe na hranidbeni lanac faune jame", priopćeno je iz Hrvatskog planinarskog saveza.

Moguće dulje posljedice ovog zagađenja su širokog spektra. Otpad koji se trenutno nalazi u jami nepoznatog je podrijetla, a njegovim truljenjem i raspadanjem moguće je i zagađenje podzemnih voda te time i negativan utjecaj na zdravlje lokalnog stanovništva.

screen_shot_2014_10_24_at_19.47.31.png
Ključne riječi: otpad
<
Vezane vijesti