"Poslodavci su postali toliko nasilni da očekujem da će jednog dana htjeti preuzeti i vođenje operacija", komentirala je sindikalistkinja Spomenka Avberšek težnje poslodavaca za "outsourcingom" uslužnih djelatnosti u zdravstvu

Ponukana izjavama čelnih ljudi Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti Hrvatske udruge poslodavaca, koji su prošli tjedan izrazili svoja nastojanja za izdvajanjem (outsourcingom) uslužnih djelatnosti iz dijela javnog i državnog sektora, javnosti se odlučila obratiti i Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

"Koordinacija poduzeća iz uslužnih djelatnosti unutar HUP-a se udružila kako bi ugrabila zlatnu koku ne vodeći računa o pacijentima i sveukupnom stanju u hrvatskom zdravstvu. Ines Vodanović, čelnica koordinacije, govori o tobožnjim uštedama u sustavu zdravstva u iznosu od 30 posto zahvaljujući outsourcingu, a ta računica joj jednostavno ne drži vodu", istaknula je Avberšek, koja je također ukazala na neistinite izjave poslodavaca prema kojima bi outsourcani radnici u zdravstvu, poput onih zaposlenih u djelatnostima čišćenja i kuhanja, imali plaće i do pet tisuća kuna. "Primjerice, jedan privatni poslodavac preuzeo je usluge čišćenja Hrvatske elektroprivrede. Iako mu je HEP uplatio novac za pružene usluge, poslodavac svojim spremačicama tri mjeseca nije uplatio plaću."

spomenka-avbersek2-to.jpg spomenka-avbersek2-to.jpg

Avberšek je napomenula i kako sindikati ne žele sudjelovati u tripartitnim razgovorima o ovom problemu. "Nemamo mi što razgovarati s udrugom za obranu kapitala čiji članovi razmišljaju kako da na brz i jednostavan način dođu do profita. Neka skinu šape sa sustava zdravstva i neka se ne igraju sa sudbinom pacijenata", rekla je predsjednica sindikata te pozvala Rajka Ostojića, ministra zdravlja, da se oglasi o ovom problemu. "Gospođa Vodanović i njoj slični poveli su dio novinara u Trst kako bi im pokazali na koji način tamo funkcionira outsourcing u zdravstvu. Zašto ih nije odvela u Škotsku, Englesku, Skandinaviju i Njemačku, zemlje koje su se pokajale zbog uvođenja outsourcinga i zbog čega se sada nastala šteta plaća iz njihovog proračuna? Zašto im nije rekla da građani Slovenije također imaju gadna iskustva i da su uveli moratorij od tri godine na takve djelatnosti?", rekla je Avberšek i dodala kako je u Engleskoj zabilježen rast od 30 posto bolničkih infekcija nakon što je dio usluga izdvojen iz sustava.

Kao primjere loše prakse, Avberšek je izdvojila primjer KBC-a Sestre milosrdnice, koji je izdvojio usluge pranja, nakon čega je čistoća krevetnine itekako opala. "Poslodavci su postali toliko nasilni da očekujem da će jednog dana htjeti preuzeti i vođenje operacija. Ali očito oni imaju dovoljno novca zahvaljujući kojem će se ionako, poput naših političara, liječiti u inozemstvu", rekla je predsjednica sindikata i dodala kako je odlučila reagirati ne samo zbog zaposlenih u zdravstvu, već prije svega zbog pacijenata. "Svi ćemo mi jednom ući u sustav zdravstva, a pitanje je u kakvom ćemo stanju iz njega izaći ukoliko se obistine ovakve najave poslodavaca. Zbog toga ne smijemo dozvoliti outsourcing", zaključila je Avberšek.

<
Vezane vijesti