Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaAkcijom u sjećanje na ubojstvo aktivistkinje Berte Cáceres, na Međunarodni dan žena, iz Zelene su akcije podsjetili da su upravo žene "najčešće na pročelju društvenih pokreta". "Želimo da se osvijesti i vrednuje doprinos žena aktivizmu i društvenoj promjeni", priopćili su.

Zelena akcija/Friends of the Earth Hrvatska organizirala je danas akciju u sklopu međunarodnog tjedna akcije kojim Friends of the Earth International, najveća međunarodna mreža okolišnih organizacija, i Zelena akcija kao članica, obilježavaju godišnjicu smrti aktivistkinje Berte Cáceres (3. ožujka) te Međunarodni dan žena (8. ožujka). "Dva simbolična datuma odlučili smo objediniti u akciji koja ujedno podsjeća na izniman doprinos žena društvenoj promjeni i pravdi kroz povijest, kao i na opasnosti kojima su, zbog svog aktivističkog angažmana, bile izložene", objasnili su iz Zelene akcije u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

Prema podacima Global Witnessa za 2015. godinu, 185 ljudi, koji su branili zemlju, rijeke i šume od velikih korporacija i beskrupuloznih industrija, ubijeno je u 16 zemalja svijeta, što je najviše smrti u godinu dana dosad zabilježeno.

Berta Cáceres bila je istaknuta voditeljica aktivističkog otpora protiv velikih infrastrukturnih projekata koji su ugrožavali domorodačke zajednice u Hondurasu, zbog čega je 3. ožujka 2016. godine ubijena. Njezin slučaj burno je odjeknuo svijetom, ujedinio nas u solidarnosti, ali i podsjetio da se osnovna ljudska prava i dalje ugrožavaju svakodnevno te da su upravo borci za očuvanje tih prava vrlo često i u neposrednoj životnoj opasnosti. Prema podacima Global Witnessa za 2015. godinu, 185 ljudi, koji su branili zemlju, rijeke i šume od velikih korporacija i beskrupuloznih industrija, ubijeno je u 16 zemalja svijeta, što je najviše smrti u godinu dana dosad zabilježeno. Berta je samo jedna u nizu žena koje su ujedinile svoju zajednicu u zajedničkoj borbi te se aktivno i hrabro suprotstavile korupciji i nepravdi, zbog čega su osobno stradale.

Ovom akcijom, na Međunarodni dan žena, želimo se podsjetiti da su upravo žene najčešće na pročelju društvenih pokreta, želimo da se osvijesti i vrednuje doprinos žena aktivizmu i društvenoj promjeni. Tako su na transparentu za akciju, uz Bertu, istaknute još četiri žene, uspješne aktivistkinje sličnih sudbina koje su koje su zbog svog uspješnog aktivističkog djelovanja bile izložile velikim opasnostima, a neke i tragično stradale, popraćeno porukom "Koja je cijena borbe za pravdu?". Anka Berus, prva je ministrica u Hrvatskoj nakon Drugog svjetskog rata. Borila se za radnička i ženska prava te je bila partizanka i jedna je od 18 žena narodnih heroina u Hrvatskoj. Bila je zatvarana dva puta zbog svog rada u Komunističkoj partiji. Dian Fossey borila se u Ruandi protiv krivolova i masovnog izlova gorila. Ubijena je u svom domu, a ubojice nikad nisu pronađene. Nada Dimić bila je partizanka, neustrašiva aktivistkinja koja je zbog svojih stavova i djela bila više puta uhićena i mučena, a umrla je u logorskoj bolnici sa samo 19 godina. Mia Manuelita Cumba Masacariñas-Green, pravnica je koja se na rodnim Filipinima bavila okolišnim zločinima, a ubijena je ove veljače pred svoje troje djece.

berta_zelenaakcija_copy22102.jpg

Podsjećamo i na to da su mnoge žene ostale neopjevane, njihove doprinose povijest nije obilježila te ne postoje u javnoj svijesti i kolektivnom pamćenju. Ovime želimo odati priznanje i neispričanim pričama, kojih je zasigurno nebrojeno bilo tokom povijesti, a sigurno će ih biti i u budućnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Akcijom želimo svratiti pozornost ne samo na brutalnost ovih zločina, nego i na kontinuiranu opresiju nad ženama, nad aktivistkinjama i borcima za ljudska prava, nad zajednicama koje zahtijevaju pravdu i žele osigurati budućnost sebi te svojim obiteljima i sunarodnjacima. Isto tako, želimo se sjetiti njihovih životnih priča i djela te im dati priznanje koje zaslužuju. Ova akcija jedan je mali znak pažnje posvećen ovoj bitnoj globalnoj priči.

<
Vezane vijesti