bicikl_izbori2_sinbic.pngPovodom nadolazećih lokalnih izbora Udruga Sindikat biciklista po prvi je puta u Hrvatskoj na nacionalnoj razini provela istraživanje o planovima kandidata za gradonačelnike o  biciklističkim pitanjima 16 najvećih hrvatskih gradova.

Kroz odgovore kandidata na osam tematskih skupova pitanja, cilj istraživanja Sindikata biciklista bio je ukazati na značaj koji biciklistički prijevoz ima u programima kandidata za pozicije gradonačelnika naših najvećih gradova. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Pitanje planiranja održivog prometa nameće se kao jedno od ključnih političkih pitanja za lokalne zajednice. Kao takvo je značajno velikom broju birača, a mi smo ovom anketom obuhvatili kandidate u gradovima koji svi zajedno imaju oko 1,8 milijuna stanovnika Hrvatske”, ističe sociologinja Olgica Klepač iz Sindikata biciklista.

Od 114 kandidata za gradonačelnike ili njihove zamjenike, pristiglo je 40-ak odgovora kojima su kandidati iskazali svoje viđenje trenutnog i budućeg stanja razvoja biciklističkog prometa u svojim gradovima. Kandidati su prezentirali svoje stavove i planove za donošenje lokalne strategije razvoja biciklističkog prometa, unapređenje i širenje sustava javnih bicikala, prioritetne lokalne investicije za biciklističku infrastrukturu u idućem mandatu i tome slično.

Od 114 kandidata za gradonačelnike ili njihove zamjenike, pristiglo je 40-ak odgovora kojima su kandidati iskazali svoje viđenje trenutnog i budućeg stanja razvoja biciklističkog prometa u svojim gradovima.

“Istraživanje između ostalog propitkuje otvorenost za suradnju s građanima, i spremnost političara na participaciju građana u donošenju odluka, budući da kao udruga civilnog društva taj princip snažno zagovaramo. Nažalost, kod više od 60% kandidata negativan odgovor na to pitanje smo dobili samim izostankom odaziva”, ističe Klepač.

Duž Jadranske obale odaziv kandidata varira od potpunog ignoriranja do entuzijastičnih odgovora. "Iznenadilo nas je da je u Zadru, koji svojim geografskim položajem i dostupnošću EU sredstava za razvoj cikloturizma ima puno veći potencijal od mnogih drugih gradova koje smo u istraživanju kontaktirali, jedinom od 16 gradova potpuno izostala reakcija kandidata za gradonačelnika na naš upitnik", napominje Goran Lampelj, inženjer prometa i jedan od suvoditelja istraživanja.

"U drugim obalnim gradovima situacija nije toliko crna. Možemo kao pozitivno istaknuti da u svima njima, kao što su Pula, Rijeka, Šibenik, Split i Dubrovnik postoje bar neki kandidati koji prepoznaju veliku perspektivu cikloturizma i prednosti bicikla kao lokalnog prijevoznog sredstva za rješavanje prometnih gužvi, pa su ga barem u nekoj mjeri uvrstili kao dio svoje lokalne politike", dodaje Lampelj.

Po odazivu kandidata ipak prednjači sjeverozapadna Hrvatska. "Relativno najveći odaziv pristigao je iz Varaždina (70%), Velike Gorice (57%) i Zagreba (50%) kojima se u iduće četiri godine očito smiješi biciklistička renesansa! Naime, većina najjačih kandidata i vjerojatni budući gradonačelnici i vijećnici pokazuju velik interes za ovu temu. Izgleda da više nije pitanje tko će uopće, nego tko će više u iduće četiri godine napraviti na unaprijeđenju uvjeta za bicikliste", ističe Olgica Klepač.

bicikl_izbori.jpg

Neočekivano slab je odaziv u središnjem i istočnom dijelu države. "Karlovac, Sisak, Bjelovar, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Vukovar imaju svi od jednog do nekoliko kandidata koji su se odazvali na anketu i ponudili biračima svoje biciklističke programe. Veseli nas da su među njima i imena koja se spominju kao izgledni budući gradonačelnici tih gradova. To znači da će se razvoj biciklističkog prometa nastaviti i tamo, a mi ćemo iskustvima, savjetima i vezama pomagati svima koji za to budu imali interesa", naglašava Lampelj.

"Ogromnom i sve većem broju građana koji odabiru bicikl kao prijevozno sredstvo, smišljanje lokalne prometne politike uvelike utječe na svakodnevicu. Zahvaljujemo svim kandidatima koji su odgovorili na naš upitnik i pozivamo građane da na stranici www.sindikatbiciklista.hr provjere pune odgovore kandidata u svom gradu i procijene tko im želi stati na put, a tko utabati nove staze", zaključuje Olgica Klepač iz Sindikata biciklista.

S obzirom na to da su u gužvi završnice kampanje neki kandidati možda previdjeli naše upite, pozivamo ih da se svejedno jave sa svojim odgovorima i sve ćemo ih uvrstiti na naše stranice. "Vjerujemo da će odgovori ili njihov izostanak pomoći neodlučnim biciklistima u donošenju odluke kome dati svoj glas. Uz to, predstavljeni programi će Sindikatu biciklista poslužiti kao dobra osnova za praćenje provođenja mjera održive urbane mobilnosti i bicikliranja u navedenim gradovima najavljenih od kandidata", poručuju iz Sindikata biciklista.

Detaljni odgovori po gradovima dostupni su na sljedećem linku:

http://sindikatbiciklista.hr/sto-radimo/izbori/

<
Vezane vijesti