open_door_library.jpgAimee Cesaire je tijekom boravka u Šibeniku tridesetih godina prošlog stoljeća počeo pisati poemu Povratak u zavičaj koja je ubrzo nakon izlaska iz tiska postala himnom svih crnaca svijeta. "Martinska, to je moj Martinik", kazao je Cesaire i time upisao Šibenik u povijest crnačkog pokreta. Fotopoetika je pred potpisom ugovora kojim će osigurati novac za prvo prevođenje Cesaireovog djela s francuskog na hrvatski jezik.

Knjižnica na otvorenom u Šibeniku iz projekta OpenDoor Library, koji je provela Kulturna udruga Fotopoetika uz podršku Grada Šibenika, Turističke zajednice i Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, službeno je postala dijelom velike svjetske organizacije Little Free Library.

Ovog ljeta, u okviru manifestacije LjeTUj na Martinskoj, organiziraju program posvećen prijateljstvu šibenskog akademika Petra Guberine i frankofonog književnika i političara, Aimee Cesairea koji je upravo tijekom boravka u Šibeniku tridesetih godina prošlog stoljeća počeo pisati poemu Povratak u zavičaj koja je ubrzo nakon izlaska iz tiska postala himnom svih crnaca svijeta.

"Martinska, to je moj Martinik", kazao je Cesaire i time upisao Šibenik u povijest crnačkog pokreta. Fotopoetika je pred potpisom ugovora kojim će osigurati novac za prevođenje Cesaireovog djela s francuskog na hrvatski jezik. Time će se napokon realizirati nastojanja da se osigura prijevod epohalnog djela napisanog u Krešimirovom gradu, a koji do danas nije preveden na hrvatski jezik. 

Ključne riječi: Šibenik, knjige, poezija
<
Vezane vijesti