H-Alter
Foto: FPS<br>Foto: FPS
Na ovogodišnjem festivalu 25 FPS, koji se održava u Zagrebu, u Kinu SC-a od 25. do 28. rujna, te u Rijeci, u Art-kinu Croatia 29. i 30. rujna, bit će prikazana djela Zlatka Kopljara, Damira Očka, Marka Tadića, Vladislava Kneževića, Josipa Žuvana, Silvestra Kolbasa i Nicole Hewitt.

Na ovogodišnjem izdanju 25 FPS-a radove hrvatskih autora imat ćemo priliku popratiti u sklopu tri programa: Refleksima, konkurenciji te Odama filmu. Prvi od njih, Refleksi, prikazuje filmove K18 Zlatka Kopljara, TK Damira Očka, Until a Breath of Air Marka Tadića i A.D.A.M. Vladislava Kneževića. U konkurenciji će se prikazati radovi Wash Your Hands First Josipa Žuvana i Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa. U sklopu programa Oda filmu prikazat će se In/Dividu, rad Nicole Hewitt.

K18, premijerno prikazan u lipnju u riječkom Art-kinu Croatia, posljednji je iz serije Kopljarovih videozapisa vlastitih performansa koji u naslovu imaju slovo K i broj. Svodeći ovaj put prisutnost autora na minimum, film najveću pažnju posvećuje ambijentu, sklopu šumskog krajolika i apstraktne glazbeno-zvučne kulise, putem kojega tematizira položaj pojedinca-umjetnika unutar prirodnog okoliša, ali i unutar suvremene globalizirane ljudske zajednice.

A.D.A.M. Vladislava Kneževića, prvi put viđen u svibnju u Cineplexxu Centar Kaptol, snimljen je u stereoskopskoj 3D tehnici. Njegovo je polazište znanstvenofantastična premisa o bespilotnoj svemirskoj letjelici za izvlačenje ruda iz asteroida koja neočekivano razvija (samo)svijest i buni se protiv svojih nadzornika.

Until a Breath of Air Marka Tadića<br> Until a Breath of Air Marka Tadića

Preostala dva filma svoju će premijeru doživjeti upravo na 25 FPS-u. TK Damira Očka, čiji naslov dolazi od onomatopeje zvuka koji proizvodi sudar zuba u ugrizu ili kamen koji udara o tlo, spoj je poezije i pokreta koji propitkuje govor tijela u odnosu na društveno-politički kontekst.

Until a Breath of Air Marka Tadića animirana je naracija nevidljive povijesti ispričana iz vizure objekata. Koristeći se crtežom kao primarnim medijem, mladi sisački umjetnik dodao je slikama pejzaža apstraktne linije i boje i time kreirao nove priče svojih objekata, koje tečnom animacijom daju pejzažima novu dimenziju dramatičnoga i poetičnoga.

U posljednjem, šestom programu konkurencije Kino je film očekuje nas premijera  Kina Crvena zvijezda renomiranog snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa. Riječ je o rezultatu neuspješne restauracije uništene filmske vrpce pronađene u ratom razorenim ostacima kina u Vinkovcima

Dva uratka domaćih filmaša bit će prikazana i u međunarodnoj konkurenciji. Prvi je na redu multimedijalni animirani film Josipa Žuvana Wash Your Hands First, koji će biti prikazan u četvrtom bloku konkurencije Kino osamljenika. Film je sažeti prikaz čovjekova životnog vijeka u sjeni majčinske opomene iz naslova koja kod protagonista, u frojdovskom duhu, izaziva neurotske poremećaje i oralnu fiksaciju. Osim u linearnoj, dostupan je i u interaktivnoj inačici kao aplikacija na mrežnoj stranici www.databasecinema.com, uz pomoć koje svaki posjetitelj može sam montirati kadrove po vlastitu nahođenju i tako kreirati vlastito gledateljsko iskustvo. Obje verzije predstavljene su publici i na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma.

U posljednjem, šestom programu konkurencije Kino je film očekuje nas premijera Kina Crvena zvijezda renomiranog snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa. Riječ je o rezultatu neuspješne restauracije uništene filmske vrpce pronađene u ratom razorenim ostacima kina u Vinkovcima. Kolbas brižnim popravkom i činom ponovnog prikazivanja vraća vrpci njezinu izvornu svrhu, a sva nepovratna oštećenja postaju pritom dio njezina novog sadržaja, čime i proces obnove iznova dobiva na vrijednosti i postaje svojevrsnim trijumfom stvaranja nad destrukcijom.

U svesrdnom muškom društvu na ovogodišnjem festivalu, Nicole Hewitt zauzela je svojim filmom In/Dividu mjesto u programu Ode filmu. Zamišljene kao filmski preludiji natjecateljskim programima, ode filmu prikazuju remek-djelima filmske avangarde sa svih kontinenata i iz svih povijesnih razdoblja. In/Dividu je 7-minutna živopisna stop-animacija na 16-milimetarskoj vrpci koja istražuje prostor te premješta i dekonstruira živo i neživo.

Programe i događanja Festivala 25 FPS podržava Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Studentski centar Kultura promjene, Ministarstvo kulture RH, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Zaklada Kultura nova, Austrijski kulturni forum, Francuski institut i Art-kino Croatia.

Ključne riječi: festival 25 FPS
<
Vezane vijesti