Foto: I.P.Foto: I.P.Četiri sindikata koja djeluju unutar Studentskog centra Zagreb danas su zbog odbijanja potpisivanja usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora najavila štrajk, koji će započeti 16. studenog i trajati do ispunjenja zahtjeva. "Vrijeme pregovora je prošlo, tekst je usuglašen. Jedino o čemu sada možemo razgovarati je kada i gdje će se potpisati Kolektivni ugovor", poručila je Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske (SSZSCRH) - podružnice Zagreb.

Štrajkaški zahtjevi su jednostavni i jasni - potpisivanje usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora. Budući da do najave štrajka nije sklopljen Sporazum o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka sindikati utvrđuju da će se u štrajku obavljati slijedeći poslovi: pružanje pune usluge za studente s invaliditetom - u tu svrhu će na lokaciji Cvjetno naselje raditi po pet radnika u svakoj smjeni.Koliko je sindikalistima poznato, ovo je prvi slučaj gdje je tekst Kolektivnog ugovora u potpunosti usuglašen, ali se njegovo potpisivanje ipak dovodi u pitanje

Podsjetimo, Vlada je u siječnju 2013. godine pokrenula sanaciju SC-a, te su ovlasti upravljanja prebačene sa Sveučilišta na sanacijskog upravitelja koji je tvrdio da nema ovlasti pregovaranja oko kolektivnog ugovora, dok su radnici tvrdili suprotno. I upravo zbog nemogućnosti dogovora oko toga tko je ovlašten pregovarati s radnicima, sindikati su prošle godine najavili štrajk koji je ipak izostao zbog postizanja dogovora na sastanku u MZOS-u, dan prije štrajka.

"Pregovori su započeli u šestom mjesecu prošle godine, nakon što smo morali najaviti štrajk da bi oni uopće započeli. U srpnju ove godine, nakon trinaest sastanaka mirenja, uspjeli smo usuglasiti tekst Kolektivnog ugovora - on je gotov i prihvaćen s obje strane. Na zahtjev sanacijskog upravitelja dan je krajnji rok Sanacijskom vijeću da se do 1. rujna očituje o prihvaćanju Kolektivnog ugovora. Nakon sjednice Sanacijskog vijeća 12. rujna stigla je pisana odluka u kojoj stoji da se Kolektivni ugovor može potpisati tek nakon završetka sanacije. To je apsurdno zato što nakon završetka sanacije Sanacijsko vijeće više ne postoji", objasnila je Sertić.

Sertić je istaknula kako su u međuvremenu poslali dopise i starom i novom predsjedniku Vlade, kao i predsjedniku Sabora i ministrima. Iz Ureda predsjednika Vlade početkom mjeseca je poslan dopis ministarstvu da se čim prije kontaktira SC i riješi ova situacija, ali Sertić ističe kako ih nitko još uvijek nije kontaktirao. Nije to prvi put da se MZOS, ali i Sveučilište, dva aktera koji bi trebali nadgledati poslovanje SC-a i upozoravati na nepravilnosti, praktički odriču svoje odgovornosti i SC promatraju kao jedinstven entitet koji funkcionira samostalno, bez ikakve zakonske obveze.Štrajkaški zahtjevi su jednostavni i jasni - potpisivanje usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora

Koliko je sindikalistima poznato, ovo je prvi slučaj gdje je tekst Kolektivnog ugovora u potpunosti usuglašen, ali se njegovo potpisivanje ipak dovodi u pitanje. "Nema nijednog dijela ugovora oko kojeg se nismo složili. Čak smo se dogovorili da ugovor ide u dva dijela - prvo ispunjenje općeg dijela, a zatim materijalna prava. Nisu se tražili ekstremni zahtjevi, već se išlo na sistematizaciju i poboljšanje određenih radnih uvjeta", napomenula je Sertić. 

Tomislav Vukoja iz SSZSCRH-a podsjetio je kako pregovori traju više od godinu dana, te naglasio kako je od izuzetne važnosti da radnici napokon dobiju kolektivni ugovor koji nikada prije nisu imali. U borbi će im trebati i pomoć studenata, koji moraju razumjeti da se zatvorene menze ne tiču samo njihovih praznih želudaca - zatvorena vrata menze trebala bi ujediniti studente i radnike - za sigurnije i manje gladno sutra.

<
Vezane vijesti