Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcija"Vlada čini sve kako bi pokušala ušutkati građane i građanke Krka te zaobići uobičajene zakonske procedure. Ukoliko Hrvatski sabor izglasa Zakon o LNG-u, sigurno ćemo podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ovog Zakona", poručila je danas ispred Sabora Marija Mileta iz Zelene akcije.

Na današnjoj je sjednici na dnevnom redu rasprava o skoro 400 amandmana na Zakon koje je podnijela oporba. Tim su povodom aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije pred Saborom održali još jednu akciju kojom su ponovno pozvali zastupnike i zastupnice da ne glasuju za ovaj štetan Zakon. Uz dijeljenje letaka, na ulazu u Sabor su pozivali zastupnike da stisnu simbolični crveni gumb ukoliko će glasovati protiv lex LNG-a.

Osobito je opasno što je Zakon o LNG-u, sam po sebi, podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina i to jednom investitoru"18.944 građana i građanki potpisalo je peticiju protiv plutajućeg LNG terminala na Krku. Smatramo da Sabor mora poslušati glas lokalne zajednice i šire javnosti te glasovati protiv ovog Zakona", izjavila je Mileta.

Osobito je opasno što je Zakon o LNG-u, sam po sebi, podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina i to jednom investitoru. "Apsolutno nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjeno da je koncesija na tako dugo razdoblje nužna, posebno kada se zbog klimatskih promjena moramo odmaknuti od korištenja fosilnih goriva", kazala je Mileta.

Ono što dodatno zabrinjava jest da Zakon predviđa isplatu godišnje naknade za sigurnost opskrbe tvrtki LNG Hrvatska ako se ne ostvare dovoljne količine plina. "To za sobom povlači pitanje tko će snositi troškove – hoće li to biti građani i građanke kojima će na kraju porasti računi? Na koji će se način garantirati da se to neće dogoditi?", komentirala je Mileta.Ono što dodatno zabrinjava jest da Zakon predviđa isplatu godišnje naknade za sigurnost opskrbe tvrtki LNG Hrvatska ako se ne ostvare dovoljne količine plina

Dodatno, Zakon o LNG-u može se usporediti s kontroverznim Zakonom o igralištima za golf koji je na kraju ukinut. Spomenuti propis doživio je žestoki otpor javnosti i organizacija civilnog društva koje su upozoravale da je isti protuustavan. Naime, poduzetnike je stavljao u povlašteni položaj te nije davao nikakva jamstva za sprečavanje zlouporaba, niti jamstva za očuvanje poljoprivrednog zemljišta, šuma, okoliša, itd.

"Mišljenja smo kako Zakon o LNG-u određenog investitora - i to samo jednog – također stavlja u povoljniji položaj. Ujedno se ugrožava očuvanje naših najvrjednijih dobara - mora i obale - te okoliša općenito. Kao takav će davati prednost investiciji pred očuvanjem prethodno navedenih dobara i prava", zaključila je Mileta.

<
Vezane vijesti