H-Alter
Foto: Krizni Eko Stožer MarišćinaFoto: Krizni Eko Stožer MarišćinaUdruga Krizni Eko Stožer Marišćina ponovno je pozvala na odgovornost riječku Čistoću i zatražila obrazloženje zbog ponovnog vidljivog onečišćenja okoliša uzrokovanog smećem s deponija Marišćina.

Na fotografijama je vidljivo smeće s deponija Marišćina koje je zbog orkanske bure razbacano po šumi i naseljenom području općine Viškovo.

"Inspekcija zaštite okoliša je prije dvije godine riječkoj Čistoći dala jasnu uputu da se deponijsko tijelo mora prekrivati tzv. zaštitnom folijom. Čistoća dosadašnjim primjerom ne samo da ne posjeduje sposobnost kontrole širenja nemogućeg smrada smeća s Marišćine, na koje se gotovo svakodnevno žali lokalno stanovništvo, nego ona do sada uslijed vremenskih neprilika, niti jedanput nije uspjela okoliš zaštiti od smeća kojim 'gospodari'. Uputa inspekcije se stoga ili bahato ignorira ili folija očito nikada i nije bila pravo rješenje", navode iz Kriznog Eko Stožera Marišćina

Udruga Krizni Eko Stožer ponovno je informirala inspekciju zaštite okoliša i pozvala je na izlazak na teren te na sankcioniranje onečišćivača. Također su pozvali načelnicu općine Viškovo, Sanju Udović, župana Zlatka Komadinu, gradonačelnika Vojka Obersnela  i direktora KD Čistoća d.o.o. Bojana Jurdanu da osobno posjete Marišćinu i javnosti objasne propuste, plan sanacije i prevencije ovakvih propusta u budućnosti.

"Deponij Marišćina se nikada nije mogao nazivati privremenim rješenjem, kako su ih mnogi nazivali obmanjujući tako javnost. Deponij je tu, smrad i smeće su daleko od kontroliranih uvjeta, suvremenog centra i ceste nema, svi rokovi su probijeni, a za posljedice nitko ne odgovara", poručuju iz Kriznog Eko Stožera Marišćina.

Ključne riječi: otpad, gospodarenje otpadom, Rijeka
<
Vezane vijesti