Foto: 25FPSFoto: 25FPSProgramski i prostorno prošireno 14. izdanje Festivala 25 FPS počelo je jučer u zagrebačkom Studentskom centru svečanim otvorenjem izložbe Projektor autora Dušice Dražić i Wima Janssena, projekcijama hrvatskih eksperimentalnih filmova iz programa Refleksi te prvim projekcijama iz natjecateljskog programa koje su u Kinu SC najavili i sve okupljene pozdravili organizatori i selektori: Marina Kožul, Mario Kozina i Sanja Grbin.

Večer je završila s prvim od četiri ovogodišnja izuzetna nastupa Expanded Cinema – audiovizualnim performansom Parallaxe s četiri šesnaestmilimetarska projektora u izvođenju francuskog kolektiva Nominoë. Svojevrsno 3D programsko zagrijavanje za Festival održalo se dan ranije, u srijedu 26. rujna, u zagrebačkom Cinestar Centru Branimir, gdje se premijerno prikazao novi film redatelja Vladislava Kneževića Dokument Parakozmik koji će svi zainteresirani moći pogledati zadnji dan Festivala, u nedjelju 30. rujna u 18 sati.

Zagrebački dio Festivala 25 FPS traje do nedjelje 30. rujna, kada će se proglasiti pobjednici i pogledati svi nagrađeni filmovi, nakon čega se dio programa prikazuje u riječkom Art-kinu Croatia (02 – 03/10/2018) i Slovenskoj kinoteci u Ljubljani (05/10/2018). Razgranati festivalski program strukturiran je oko filmskih projekcija – Žiri predstavlja svakodnevno u 16 sati u Kinu SC prikazuje posebno kurirane programe članova žirija, natjecateljski filmovi grupirani su u projekcije u 18 i 20 sati, a audiovizualni performansi Expanded Cinema počinju u 22 sata. Uz filmski program, posjetitelji 25 FPS-a u predvorju Kina SC moći će svakodnevno razgledati i dvije izložbe: Film Reader Mike Taanile i Projektor Dušice Dražić i Wima Janssena.

U konkurenciju – program filmova koji se natječu za glavne nagrade Festivala, uvršteno je 26 filmova, a najbolje bira tročlani žiri – američka videoumjetnica Jesse McLean, finski umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat. U sklopu programa žirija, u petak 28. rujna u 16 sati, predstavit će se monografija Tomislav Gotovac – Life as Experimental Film u društvu autora knjige – redatelja, scenarista i filmskog kritičara Slobodana Šijana te urednika Petra Milata i Diane Nenadić.

Nakon predstavljanja knjige, prikazat će se Gotovčevo strukturalno remek-djelo Glen Miller I (Srednjoškolsko igralište I). Autorica Jesse McLean u subotu 29/9 u 16 sati u Kinu SC predstavlja program u sklopu kojeg je svoj opus stavila u dijalog s filmskim uzorima, koji uključuju pionire hibridnog filma Arthura Lipsetta i Lillian Schwartz, kao i suvremene autore Deborah Stratman i Michaela Robinsona. Mika Taanila, suvremeni finski autor i u posljednjih 15-ak godina nezaobilazno ime na međunarodnoj filmskoj i umjetničkoj sceni, u nedjelju 30/9 u 16 sati (Kino SC) predstavlja svojih šest filmova. Istog dana u 22 sata Taanila će s finskim glam rockerima Circle zauzeti pozornicu Teatra &td i izvesti SSEENNSSEESS, hibrid rock-opere i proširenog kina.

Expanded Cinema predstavlja još dva izuzetna hibrida audiovizualnog performansa i koncerta – u nedjelju 30/9 u 22 sata u Teatru &td meksički sastav Camila Fuchs izvest će novi album Heart Pressed Between Stones s umjetnicom Manuelom de Laborde na vizualima. Manuela de Laborde jedna je of festivalskih laureata, prije dvije godine za svoj rad Kako izvana tako i iznutra nagrađena je Grand Prixom Festivala. William Basinski, kultni predstavnik suvremene eksperimentalne glazbe, svojim će koncertom O vremenu izvan vremena iz 2017. godine u Francuskom paviljonu zatvoriti ovogodišnje izdanje Festivala. Koncert organiziraju Multimedijalni institut i 25 FPS.

Jedini dugometražni film s programa jest ★ (Zvijezda), čestog festivalskog gosta, nagrađivanog austrijskog autora Johanna Lurfa, ujedno i njegov prvijenac dugog metra. ★ u cijelosti je sastavljen od prizora neba, onako kako su ga zamišljali redatelji, snimatelji, inženjeri zvuka i majstori specijalnih i vizualnih efekata od 1905. godine do današnjih dana. Poredane u kronološkom slijedu i precizno montirane tako da isključuju prikaze zemaljskih i izvanzemaljskih bića, svemirskih brodova, satelita i natpisa, ove simulacije nebeskog svoda, treperećih zvijezda i svemirskih izmaglica pod krinkom fantastike i eskapizma zapravo govore o našim nadama, žudnjama, osamljenosti, znatiželji, strahu i strahopoštovanju koje osjećamo kada pogled okrenemo prema neistraženim prostranstvima oko nas i u nama samima. U filmskim kuloarima označen kao film godine, ★ se prikazuje u petak 28/9 u 22 sata u Kinu SC.

Ulaz na sve programe Festivala 25 FPS je slobodan.

Ključne riječi: 25 FPS, festival 25 FPS
<
Vezane vijesti