H-Alter
Foto: I.P.Foto: I.P."Nije nam bilo lako odlučiti da idemo u štrajk, ali želimo da nam bude bolje, i nama i ovoj djeci ovdje. Treba nam njihova podrška, da i oni sutra ne budu u ovakvoj situaciji", poručila je na današnjem skupu štrajkaša radnica koja u SC-u radi već trideset godina. Razlog stupanja u štrajk je otezanje s potpisivanjem usuglašenog Kolektivnog ugovora. Sramotno je da u ovoj teškoj situaciji Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu nije podržao radnike.

Podsjetimo, prošli tjedan su četiri sindikata koja djeluju unutar Studentskog centra Zagreb najavila štrajk zbog odbijanja potpisivanja usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora. "Vrijeme pregovora je prošlo, tekst je usuglašen. Jedino o čemu sada možemo razgovarati je kada i gdje će se potpisati Kolektivni ugovor", poručila je tada Biserka Sertić, glavna povjerenica Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske (SSZSCRH) - podružnice Zagreb.Pregovori radnika traju više od godinu dana, a od izuzetne je važnosti da radnici napokon dobiju Kolektivni ugovor koji nikada prije nisu imali

Štrajkaški zahtjevi ostaju jednostavni i jasni - potpisivanje usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora. Trenutno u štrajku sudjeluje oko 40 posto radnika i radnica SC-a Zagreb, a u znak podrške, štrajkom solidarnosti im se pridružuju i radnici iz Studentskih centara u Splitu i Požegi.

Studentski zbor sveučilišta u Zagrebu nije podržao radnike, već su s radnicama nastojali ispregovarati nastavak kontinuiranog rada kako se ne bi "ugrozio studentski standard". Predstavnici studenata očigledno ne razumiju kako je u ovoj situaciji ugroženo mnogo više od studentskog standarda, kao što ni ne žele vidjeti poveznice između pojedinih ugroza.

"Kolege koji nam se još uvijek nisu pridružili, mogu nam se i dalje pridružiti u štrajku, koji će očigledno potrajati. Mi se nećemo predati, nećemo odustati. S obzirom da je glavni prijepor oko Kolektivnog ugovora povećanje nekih materijalnih prava, za koja smo mi pristali na odgodu kako se ne bi odmah opteretilo poslodavca, zanimljivo je da sada poslodavac dijeli i obećava stimulacije onima koji neće štrajkati. Zanima nas zašto prije nisu stimulirali ljude za teški rad i pojačane napore", rekla je danas Sertić.Štrajkaški zahtjevi ostaju jednostavni i jasni - potpisivanje usuglašenog teksta Kolektivnog ugovora

Pregovori radnika traju više od godinu dana, a od izuzetne je važnosti da radnici napokon dobiju Kolektivni ugovor koji nikada prije nisu imali. "Kolektivnim ugovorom bi zaštitili i svoja sadašnja prava. Imamo primjerice naknadu za minuli rad i troškove prijevoza, a ozbiljno se govori kako bi se to moglo ukidati, čime bi se još više ugrozile naše plaće. Pomoćnoj radnici koja ima 3500 kuna 400 kuna manje na plaći je jako puno", rekla je Sertić.

Sertić je pozvala studente da dođu ispred SC-a i pridruže im se u prosvjedu. "Mogu nas podržati dolaskom ovdje, mogu nas podržati pismima poslodavcu, ministrima, Vladi, da se čim prije riješi ovaj problem i potpiše Kolektivni ugovor koji je usuglašen i na koji imamo zakonsko pravo", naglasila je.

I doista, bio bi red da studenti i studentice prepoznaju kako je radnička borba i njihova borba. Pečeno pile iz menze može pričekati još koji dan - ono će se, ako studenti nastave prolaziti pokraj radnika kao da ih se njihova priča ne tiče - obiti svima u glavu, kao bumerang.

<
Vezane vijesti