Foto: ytb-prtsc<br>Foto: ytb-prtsc
U nedjelju se nekoliko stotina ljudi okupilo u centru Bejruta kako bi prosvjedovali protiv korupcije i pogoršanja ekonomskih uvjeta. Blokirali su nekoliko glavnih prometnica u gradu, a neki su palili gume i kante za smeće, izvještava Reuters. Uz pojačani policijski nadzor, demonstranti su nosili znakove i zastave te marširali glavnom ulicom uzvikujući "Dolje kapitalizam" i "Odlazite!", a dio ih je stajao i ispred parlamenta. "Okupili smo se kako bi tražili dostojanstven život. Želimo poručiti zastupnicima, ministrima i cijeloj vladajućoj klasi da bi, ako već ne žele vratiti ono što su ukrali, barem trebali prestati krasti kako bi narod mogao živjeti", poručio je jedan prosvjednik.

Prosvjednici su se također okupili na najmanje tri druga područja u Libanonu, uključujući i glavnu magistralu koja vodi do sirijskog glavnog grada Damaska, javila je državna novinska agencija."Okupili smo se kako bi tražili dostojanstven život. Želimo poručiti zastupnicima, ministrima i cijeloj vladajućoj klasi da bi, ako već ne žele vratiti ono što su ukrali, barem trebali prestati krasti kako bi narod mogao živjeti", rekao je jedan prosvjednik za Reuters

Libanon je vrlo zadužena zemlja te se suočava s financijskim poteškoćama vezanim uz usporavanje priljeva kapitala potrebnim za financiranje vlade i gospodarstva koje je ovisno o uvozu. Godine niskog rasta također su utjecale na gospodarstvo. Sve manji priljev deviznih doznaka od strane Libanonaca koji žive i rade u inozemstvu, također je izvršio pritisak na međunarodne rezerve središnje banke.

Na konferenciji u Parizu prošle godine Libanonu je obećano 11 milijardi dolara investicija vezanih uz dugo odgađane reforme s ciljem održivosti javnih financija.  Sredstva koja su na toj konferenciji obećale Francuska i druge države, još nisu puštena u promet.

"Okupili smo se kako bi tražili dostojanstven život. Želimo poručiti zastupnicima, ministrima i cijeloj vladajućoj klasi da bi, ako već ne žele vratiti ono što su ukrali, barem trebali prestati krasti kako bi narod mogao živjeti", rekao je jedan prosvjednik za Reuters.

Financijske poteškoće nedavno su izbile na površinu i u "realnom" sektoru. Benzinske su postaje organizirale jednodnevni štrajk ranije ovog mjeseca jer nisu bile u mogućnosti osigurati svoje potrebe za čvrstim valutama po službenom tečaju.

<
Vezane vijesti