Foto: ETNOFILmaFoto: ETNOFILmaProglašenjem pobjednika osmog ETNOFILma u rovinjskom MMC-u, u subotu, službeno je završilo ovogodišnje izdanje festivala u organizaciji Etnografskog muzeja Istre.

Najbolje filmove u obje natjecateljske kategorije odabrao je međunarodni stručni žiri u sastavu: Jánoš Tari, Ivana Todorović i Željka Petrović Osmak.

Najboljim filmom u kategoriji Filmova profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije /antropologije proglašen je To Work is to Grow, autorice Lée Klaue (Norveška, Bolivija) zbog prikazivanja odgovornosti i svijesti radne djece u paradoksalnom bolivijskom kontekstu. Kao najbolji film u kategoriji Filmova autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi odabran je Traces of War. Scenes of Everyday Life in a non-existent Country, autorice Jane Richter (Armenija, Gorski Karabakh, Njemačka), zbog pružanja jednostavnog i spontanog pogleda na svakodnevni život promatranjem nade protagonista u bolju budućnost u nepostojećoj državi.

Posebnu pohvalu žirija ETNOFILma dobili su Vladimir Perović (Makedonija) zbog dokumentiranja neopipljivog, tradicionalnog jezika i bilježenja ljudskih glasovnih signala koji omogućuju komunikaciju između pastira i njegovih ovaca i koza u filmu EOHA. Također je istaknut te posebno pohvaljen film Fisherman`s Conversations, autorice Chiare Bove Makiedo (Velika Britanija, Italija, Hrvatska), zbog pronalaska ključa koji nam je pružio jedinstven insajderski pogled u lokalno kulturno naslijeđe ribara koje koegzistira s turizmom. Izdvojen je te pohvaljen i film Zvonko i Ivanka autora Mance Filak i Zige Gorišeka (Slovenija) zbog kreacije ravnoteže i prirodnog konteksta korištenjem paralelnog editiranja koje nas približava subjektima filma.

Film 201410KU autora Vjekoslava Gašparovica (Hrvatska) posebno je pohvaljen zbog korištenja dugih kadrova i odlične kompozicije, kako bi se kreirala svakodnevna radna atmosfera, u kojoj je autor filma prisutan kao aktivni promatrač. Film BTC - Brother Thou Chutiya, autorice Shashank Saini (Indija), pohvaljen je zbog razotkrivanja percepcije kao društvenog konstrukta, ali ujedno i zbog prikazivanja istraživača kao subjekta i individualca te promjene socijalnog konteksta prouzrokovanog "pranjem mozga" prouzročenim novcem. Izdvojen je i posebno pohvaljen film autora Luisa Cintorea, Te Saludan Los Cabitos (Peru, Španjolska), zbog iskrenoga prikazivanja ljudskih sudbina te istovremenog kombiniranja narativnih i vizualnih elemenata, kako bi se prikazala i prepoznala njihova životna patnja.

Nagrada osmog ETNOFILma na simboličkoj razini povezuje Festival i Grad koji mu je s godinama postao domom. Nar simbolizira plodnost, a dugogodišnja suradnja svih navedenih partnera upravo je takva. Pobjednici je nagradu uručila njezina dizajnerica Nives Žarković, studentica treće godine Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Posljednjeg dana festivala družili smo se na masterclassu s renomiranim umjetnicima: predstavnikom struje senzorne etnografije, profesorom Laurentom van Lanckerom, SoundImageCulture (SIC) i profesorom, likovnim umjetnikom i filmskim autorom Danom Okijem. U sklopu ovogodišnjeg masterclassa predstavljeni su različiti modeli rada na etnografskim filmovima, potkrijepljeni primjerima iz vlastitog etnografskog rada.