Izvor: WWFIzvor: WWFWWF je predstavio novo izvješće Od krize do prilike: pet koraka do održivog europskog gospodarstva  koji pokazuje da bi gospodarstvo EU samo s većom učinkovitošću kod potrošnje resursa moglo generirati godišnji ekvivalent Junckerovog investicijskog plana od 300 milijardi eura.

Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) predstavlja izvješće u trenutku kada se 28 europskih ministara gospodarstva i financija sastaje u Bruxellesu kako bi postigli dogovor o novom 315 milijardi eura vrijednom Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSI), koji je je predložio predsjednik Juncker kako bi potaknuo gospodarsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.

WWF-ovo izvješće pokazuje da će nadolazeća ekološka katastrofa višestruko nadmašiti trenutnu ekonomsku krizuU skladu s ključnim utvrđenim činjenicama Izvješća o stanju okoliša 2015. Europske agencije za okoliš (EEA), WWF-ovo izvješće pokazuje da će nadolazeća ekološka katastrofa višestruko nadmašiti trenutnu ekonomsku krizu. Saniranje šteta od poplava koštalo je više od 150 milijardi eura u proteklih 10 godina, onečišćenja zraka košta nas svake godine oko 537 milijardi eura dok industrija EU svake godine uveze više od 300 milijardi eura sirovina koje smo potrošili u Europi.

"Umjesto kratkoročnog principa `rasti prljavo, počisti kasnije`, predsjednik Juncker i EU čelnici trebali bi pogledati stvarne simptome naših posrnulih gospodarstava: nestajanje prirodnih resursa i ignoriranje tog problema od strane tržišta. Stvar je jednostavna: nijedno gospodarstvo se ne može razvijati bez vlastitih prirodnih resursa", rekao je Sébastien Godinot, WWF-ov ekonomist i autor izvješća.

izgradnja održivog gospodarstva će znatno smanjiti troškove uklanjanja prljavog gospodarstvaIzvješće se poziva na više od 400 studija i izvješća ključnih institucija kao što su OECD, UNEP, World Bank, IMF, ILO i Europske Komisije, gospodarskih savjetnika poput McKinsey i Ecofys te vodećih svjetskih ekonomista poput Lorda Sterna, Pavana Sukhdeva, pa čak i Simona Kuznetsa, "oca BDP-a“ – koje sve vode do jednog zaključka: izgradnja održivog gospodarstva će znatno smanjiti troškove uklanjanja prljavog gospodarstva.

"Održiva ekonomija može donijeti velike prednosti koje vrijede mnogo više od Junckerovog investicijskog plana i može osigurati do 20 milijuna radnih mjesta do 2020. godine. Kako? Uglavnom tako da potroši manje resursa i energije, popravljajući tržišne neuspjehe te zaštiti prirodu u Europi“, dodao je Godinot.

WWF-ovo izvješće predstavlja putokaz u pet koraka kako bi Europa izgradila održive ekonomije usmjerene na ostvarive ciljeve u idućih pet godina. Potrebno je integrirati pet ključnih okvira kako bi postigli maksimalne rezultate: klimatske promjene i energetika, učinkovito upravljanje resursima, fiskalne i financijske politike, snažno političko vodstvo za globalni održivi razvoj te izrada nove krovne strategije za razvoj Europe od sada pa do 2050.

Izvješće se može preuzeti ovdje.

Ključne riječi: održivi razvoj, Europska komisija
<
Vezane vijesti