H-Alter
suma_wiki_copy53814.jpgViše od stotinu organizacija civilnog društva pokreću kampanju #Together4Forests tražeći djelovanje EU.

Požari koji bijesne u Amazoni namjerno su zapaljeni da se napravi mjesta industrijskoj poljoprivredi velikih razmjera – a potražnja tržišta EU za robama proizvedenim na tlu koje je prije bilo šumsko dodaje ulja na vatru. Globalno, EU je odgovorna za više od 10 posto uništenja šume kroz svoju potrošnju roba poput mesa, mliječnih proizvoda, soje za stočnu prehranu, palminog ulja, kave i kakaa.

#Together4Forests, skupina koju čini više od stotinu organizacija civilnog društva, među kojima je i udruga Biom, poziva građane da sudjeluju u javnoj raspravi koju je pokrenula Europska komisija po pitanju gubitka šuma. To je prilika za snažan zakon EU-a kojim bi se zabranio pristup europskom tržištu proizvodima povezanih s gubitkom šuma, šumskim požarima, uništenjem prirode i kršenjem ljudskih prava.

Anke Schulmeister-Oldenhove iz WWF EU kaže: “Proizvodi koji sadrže gubitak šuma nalaze se u našim kolicima za kupovinu. To mora prestati! Šume i drugi ekosustavi diljem svijeta suštinski su štit protiv klimatskog sloma, pandemije i sloma bioraznolikosti, ali EU potrošnja oslabljuje taj štit. Pozivamo EU da uvede snažan zakon koji bi sprječavao da proizvodi povezani s uništenjem šuma dospiju na tržište.“

WWF, zajedno s organizacijama Greenpeace, ClientEarth, Conservation International, Environmental Investigation Agency i Wildlife Conservation Society, sada su pokrenuli kampanju kako bi osigurali da građani imaju priliku da se njihov glas čuje.

Gubitak šumskog pokrova drugi je najveći izvor emisija plina na svijetu. Poljoprivreda je odgovorna za 80 posto gubitka šuma zbog proizvoda kao što su soja, govedina i palmino ulje, a EU je najveći uvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Europska komisija obvezala se dati prijedlog novog zakonodavstva posvećenog gubitku šumskog pokrova u 2021. No, da izbjegne prebacivanje uništenja prirode na druga vitalna prirodna staništa, mora zaštititi također travnjake, savane i močvare, kao i šume.
Zakon mora također zaštititi prava domorodačkog stanovništva i lokalne zajednice – oni su priznati staratelji svoje zemlje i njihovo znanje je ključno za sprječavanje gubitka bioraznolikosti. Zaustavljanje gubitka šuma neće biti moguće bez njih.

Pokret #Together4Forests poziva EU da uvede novi zakon koji bi se uhvatio u koštac s europskim doprinosom globalnom gubitku šuma i osigurao da ništa što se prodaje u Europi ne doprinosi uništenju šume ili ekosustava, ili povezanim povredama ljudskih prava.

Ključne riječi: BIOM, šume
<
Vezane vijesti