Ilustracija: Farmwars.infoIlustracija: Farmwars.infoPrijedlog Europske komisije za privremeno "tehničko produljenje" od 12 do 18 mjeseci u slučaju korištenja glifosata na području Europske unije nije uspio dobiti podršku većine država članica na jučer održanom sastanku u Bruxellesu. Europska komisija još uvijek može pokušati progurati svoj prijedlog putem Odbora za žalbe.

Budući da rok za upotrebu glifosata istječe krajem lipnja, a države članice nisu uspjele već u dva navrata donijeti konačnu odluku o njegovoj daljnjoj upotrebi ili mogućoj zabrani, Europska komisija predložila je tehničko produljenje sve dok Europska agencija za kemijske proizvode U Hrvatskoj je trenutno registrirano osam proizvoda koji sadrže kombinaciju za koju Europska agencija za sigurnost hrane priznaje da je štetna - glifosata i koformulanta(ECHA) ne donese svoje mišljenje o sigurnosti upotrebe spornog herbicida koje se očekuje na jesen 2017. godine.

Podsjećamo, Hrvatska je podržala produženje autorizacije za aktivnu tvar glifosat za prodaju na tržištu Europske unije za sljedećih 15 godina, o čemu je H-Alter već pisao.

"Tri neuspjela pokušaja za produljenje upotrebe glifosata jasna su poruka Europskoj komisiji kako mora prestati s iznošenjem prijedloga koji idu u smjeru njegovog daljnjeg korištenja. Takav potez podigao bi ozbiljnu sumnju u demokratski proces donošenja odluka na razini Europske unije. Proces postupnog ukidanja dozvole za korištenje glifosata i ostalih toksičnih herbicida i pesticida u poljoprivredi mora započeti sada, a to znači preusmjeravanje Zajedničke poljoprivredne politike EU-a prema održivom poljoprivrednom modelu", komentirao je nakon jučerašnjeg sastanka zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.

Iako je jučerašnji pokušaj bio treći neuspjeli pokušaj, Europska komisija ima još jednu šansu -  može pokušati progurati svoj prijedlog putem Odbora za žalbe.

U Hrvatskoj je trenutno registrirano osam proizvoda koji sadrže kombinaciju za koju Europska agencija za sigurnost hrane priznaje da je štetna - glifosata i koformulanta. Ova će se sredstva do konačne odluke i dalje prodavati na hrvatskom tržištu.

 

aem_copy44738.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: Europska komisija, glifosat
<
Vezane vijesti