Foto: Danilo Cedrone, Wikimedia<br>Foto: Danilo Cedrone, Wikimedia
Svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF izrazila je zabrinutost zbog prevelikog i preranog povećanja kvota za izlov mediteranske plavoperajne tune, zbog kojeg bi rezultati golemih napora uloženih u očuvanje ove vrste u posljednjih nekoliko godina mogli brzo nestati.

Kako Međunarodna komisija za zaštitu atlantskih tuna (ICCAT) završava svoj 19. izvanredni sastanak, svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode WWF izražava zabrinutost zbog prebrzog povećanja kvota za izlov mediteranske plavoperajne tune, pogotovo jer nije bilo velikog napretka na području jačanja sustava praćenja u tom ribarstvu.

"Bio je to izazovan sastanak. To se može činiti kao paradoks, ali slučaj plavoperajne tune potvrđuje da je ponekad teže upravljati uspjehom nego krizom", rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj ribarskog programa iz Mediteranskog programa WWF-a. "Teško je upotrijebiti izraz 'umjereno povećanje' kad pričamo o godišnjem porastu izlova od 20 posto u sljedeće tri godine. Zabrinuti smo da bi rezultati golemih napora uloženih u očuvanje ove vrste u posljednjih nekoliko godina mogli brzo nestati."

Trenutni znakovi oporavka populacije tune u istočnom Atlantiku i u Sredozemlju stvorili su preoptimistična očekivanja od dijela industrije i pojedinih naroda koji se bave ribolovom

Narodi koji se bave ribolovom pristali su na povećanje kvota od gotovo 20 posto svake godine, od 13.500 tona u 2014. godini na 19.296 tona u 2016. Kvote za 2017. – inicijalno postavljene na 23.155 tona – bit će procijenjene na temelju rezultata istraživanja za procjenu populacija koje je zakazano za 2016. godinu.

Trenutni znakovi oporavka populacije tune u istočnom Atlantiku i u Sredozemlju stvorili su preoptimistična očekivanja od dijela industrije i pojedinih naroda koji se bave ribolovom. Neki su tražili dramatično povećanje izlovnih kvota, ignorirajući upozorenja znanstvenika da svako povećanje razine izlova treba biti "umjereno i postupno".

"To je vrijeme da ribari, trgovci i potrošači preuzmu veću odgovornost kako bi se oporavak tune u potpunosti ostvario i postao dugoročna stvarnost. WWF poziva ribarsku industriju da pokaže potpuno poštivanje kriterija održivosti i sljedivosti", zaključila je dr . Gemma Quílez-Badia, direktorica ribarstva u WWF Mediteranu.

Na ovogodišnjem sastanku ICCAT-a mogućnosti izlova zapadnoatlantske tune također su povećane, a delegati nisu uspjeli dogovoriti nove mjere za zaštitu morskih pasa.

Ključne riječi: zaštita okoliša, ekologija
<
Vezane vijesti