Foto: Zelena akcijaFoto: Zelena akcijaZelena akcija pozvala je gradske zastupnike Zagreba da na današnjoj sjednici Gradske skupštine ne prihvate izvješće o aktivnostima koje gradska vlast provodi sukladno štetnoj Odluci o načinu prikupljanja i naplate odvoza otpada, kao ni izmjenu Odluke o komunalnom redu kojom se građane besramno želi natjerati da sami plaćaju ograđivanje i zaključavanje spremnika.

Navedena odluka ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje recikliranja, niti pravednu naplatu mjesečnih računa. Stoga je jučer poslano i otvoreno pismo zastupnicima s apelom da zahtijevaju njene izmjene, umjesto da prihvaćanjem izvješća odobravaju njenu daljnju implementaciju.

Navedena odluka ne donosi dovoljno mjera za smanjenje količina smeća i povećanje recikliranja, niti pravednu naplatu mjesečnih računaAktivisti i aktivistkinje Zelene akcije tim su povodom danas održali prosvjedni performans ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba. U sklopu performansa istaknuli su poruke koje su gradskim vlastima građani uputili u online akciji. Neke od poruka bile su:

NE ŽELIM plaćati kazne za tuđe greške; NE ŽELIM plaćati smeće koje ne proizvodim; NE ŽELIM hodati nekoliko stotina metara do spremnika za odvajanje; NE ŽELIM spremnike bez nadzora; NE ŽELIM da se otpad spaljuje ili baca na odlagalište; ŽELIM pravednu naplatu po stvarnoj količini; ŽELIM čipirane spremnike sa sustavom identifikacije i vaganja; ŽELIM spremnike za odvajanje na kućnom pragu i pod ključem; ŽELIM kompostere za biootpad u stanu; ŽELIM da se otpad reciklira i kompostira.Košak: "Ako prihvate ovo izvješće, zastupnici će dati vjetar u leđa neodgovornoj gradskoj politici naplaćivanja nepravednih mjesečnih računa i pružanja nekvalitetne usluge u kojoj odvajanje otpada nije dostupno niti kontrolirano"

"Ako prihvate ovo izvješće, zastupnici će dati vjetar u leđa neodgovornoj gradskoj politici naplaćivanja nepravednih mjesečnih računa i pružanja nekvalitetne usluge u kojoj odvajanje otpada nije dostupno niti kontrolirano. Dodatni apsurd je glasanje o izmjeni Odluke o komunalnom redu čime se propisuje da građani sami moraju platiti ukoliko žele spremnike pod kontrolom", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

"Takva politika vlasti gradonačelnika Bandića nastavak je pljačkanja građana koji imaju zakonsko pravo da im Grad osigura lako dostupno i kontrolirano odvajanje te pravednu naplatu po stvarnoj količini smeća koje proizvedu", dodao je Košak.

Pozivamo zastupnike da stanu u obranu građana, odnosno da ne prihvate navedeno izvješće, niti izmjenu Odluke o komunalnom redu, već da zahtijevaju izmjene Odluke o načinu prikupljanja i naplate. Jasno je da gradskoj vlasti predvođenoj Milanom Bandićem do javnog interesa i zaštite okoliša nije nimalo stalo, stoga zastupnici moraju biti korektiv takve vlasti.

<
Vezane vijesti