0uuslfaf.jpgSOLIDARNA, prva domaća privatna zaklada za jačanje građanskog aktivizma i solidarnosti, predstavljena je jučer, na Dan ljudskih prava, u zagrebačkom kinu Europa. Prva je to domaća privatna zaklada, a osnovalo ju je 55 pojedinaca i udruga, kako kažu, s ciljem jačanja autonomije i solidarnosti građanskog djelovanja na smanjenju nejednakosti i širenju prostora prava i sloboda u svim sferama društva.

“Zaklada Solidarna osnovana je upravo sa željom da potakne i omogući svima da doniraju svoje znanje, svoje vrijeme, dobru volju i svoj novac da zajednički stvaramo bolje društvo“, istaknula je na predstavljanju predsjednica Zakladne uprave Urša Raukar te dodala kako iza svega stoji zajednički san o pravednijem svijetu.Zaklada će pružati različite programe potpora, a trenutno su aktivna tri fonda

Iako je tek sada predstavljena javnosti, Zaklada je osnovana još 2015. godine, a do sada je njen rad donacijama podržalo preko 600 ljudi, više malih tvrtki i udruga te jedna županija, što je Solidarnoj već omogućilo da podrži više manjih inicijativa, poput Čuvamo naš park protiv gradnje crkve i devastacije parka na zagrebačkoj Savici, ali i objavi svoj prvi natječaj Drugotna na sav glas! u iznosu od 60 tisuća kuna za podršku ženskim inicijativama koje promiču rodnu ravnopravnost.

"Želimo postati pouzdan partner donatorima iz svih društvenih skupina da kao posrednik i katalizator mobilizacije resursa, podupiremo razvoj autonomnih inicijativa za zaštitu ljudskih prava i time doprinesemo rješavanju društvenih problema", kazala je Mirjana Matešić, članica Zakladne uprave.

Inače, zaklada će pružati različite programe potpora, a trenutno su aktivna tri fonda, HITNO&BITNO – za ad hoc inicijative koje reagiraju na kršenja ljudskih prava i načela demokratskog vladanja, a ne mogu se pravovremeno financirati od strane drugih donatora, INKUBATOR – fond za nove lokalne i eksperimentalne inicijative zaštite ljudskih prava, naročito one koje nastaju u ugroženim lokalnim sredinama i KULTURA U ZAJEDNICI – fond za program manjih kulturnih produkcija sa širokim dosegom u zajednici s ciljem podizanja svijesti o ljudskim pravima i Iako je tek sada predstavljena javnosti, Zaklada je osnovana još 2015. godine, a do sada je njen rad donacijama podržalo preko 600 ljudi, više malih tvrtki i udruga te jedna županijasolidarnosti. Osim toga, u suradnji s Kućom ljudskih prava, u Zagrebu su pokrenuli i POSUDIONICU AKTIVISTIČKE OPREME, gdje inicijative mogu besplatno naći sve potrebno za direktne akcije.

Samu ceremoniju zaključili su Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije i Erol Zejnilović iz grupe KRIES predstavivši novu kampanju Dobri domaćini:podržimo mlade kreativce bez doma Inicijative Dobrodošli, udruge Are You Syrious?, zaklade SOLIDARNA i Koalicije solidarnosti Split koja poziva građane i različite umjetničke programe da instrumentima, opremom, podukom i donacijama podrže stvaralaštvo mladih bez primjerene roditeljske skrbi te mladih izbjeglica koji su utočište od ratova pronašli u Hrvatskoj.

Ključne riječi: civilno društvo, aktivizam, solidarna
<
Vezane vijesti