Foto: PixabayFoto: PixabayPrema prijedlogu nove Direktive o smanjenju otpada, od 2021. godine elektronički uređaji i bijela tehnika koji se prodaju u Europskoj uniji moraju biti dizajnirani na način da se ključne komponente mogu lako zamijeniti uobičajenim alatima. Rezervni dijelovi trebali bi biti dostupni profesionalnim serviserima najmanje sedam godina nakon prodaje posljednje jedinice. Ovime bi se produžio životni vijek često korištenih uređaja, smanjila potražnja za novima i gomilanje toksičnog otpada.

Direktiva sada čeka formalno prihvaćanje i izglasavanje na razini EU. Njena primjena u konačnici bi dovela do smanjenja otpada, kao i do uštede novca građanima. Stanovnik Europe u prosjeku godišnje stvori više od 16 kg elektroničkog otpada, o čemu smo nedavno pisali.  Ako se produži vijek trajanja proizvoda, ciklus energetski intenzivnih procesa proizvodnje se smanjuje, kao i proces odlaganja otpada."Ne samo da se pruža presedan za uključivanje dodatnih kategorija proizvoda u budućnosti, već je vjerojatno da će i druge zemlje biti inspirirane donošenjem sličnih zakona", rekao je Vallauri

"Ovo je povijesni trenutak", komentirao je Ugo Vallauri, suosnivač Restart Projecta, društvenog poduzeća koje uči ljude kako popraviti pokvarenu elektroniku.

"Ne samo da se pruža presedan za uključivanje dodatnih kategorija proizvoda u budućnosti, već je vjerojatno da će i druge zemlje biti inspirirane donošenjem sličnih zakona", rekao je Vallauri.

Ovaj prijedlog je proširenje Direktive o ekološkom dizajnu, koja je prisilila proizvođače na poboljšanje energetske učinkovitosti proizvoda. Nizozemska tvrtka Fairphone, primjerice, osmislila je pionirski asortiman modularnih pametnih telefona koji korisnici mogu lako sami popraviti. Zamjena zaslona na Fairphone 2 traje svega oko jedne minute.

<
Vezane vijesti