Foto: Goran SafarekFoto: Goran SafarekWWF je danas, kada obilježavamo Svjetski dan voda, završio jednu, a stavlja naglasak na drugu peticiju u području europske Amazone. Peticija za spas rijeke Mure u Sloveniji prikupila je više od 77 tisuća potpisa dok se u Hrvatskoj počelo s prikupljanjem potpisa za spas rijeke Drave od loše planirane izgradnje dviju novih hidroelektrana.

Peticija s više od 77 tisuća prikupljenih potpisa za spas Mure predana je danas slovenskoj ministrici za okoliš Ireni Majcen, a WWF-ovi su partneri istu predali i slovenskim veleposlanicima u drugim državama kroz koje teče Mura na području "europske Amazone".

Slučaj rijeka Mure i Drave nije jedinstven. Diljem Europe, rijeke i drugi slatkovodni ekosustavi uništavaju se alarmantnom brzinom. Od svih tipova ekosustava, slatkovodnima se i dalje zastrašujuće pogoršava stanje, na što ukazuju istraživanja Europske agencije za zaštitu okoliša. Također, prema WWF-ovom Izvješću o stanju planeta, broj slatkovodnih vrsta širom svijeta smanjilo se za 81 posto od 1970-te.

Nova koalicija nevladinih udruga Living Rivers Europe smatra da je Okvirna direktiva o vodama jedini način da se zaštite slatke vode u Europi i zaustavi negativan trend njihovog uništavanja. Stoga će u narednom periodu pomno pratiti cijeli proces razmatranja Direktive kako bi se uvjerili i osigurali da se ojača njena provedba, a ne da se oslabe postojeći standardi.

Peticiji za spas rijeke Drave možete potpisati ovdje.

Ključne riječi: drava, voda, zaštita okoliša, WWF
<
Vezane vijesti